Željana Zovko

Objavljeno: 29.9.2017.
https://direktno.hr/eu-i-svijet/europarlamentarka-zovko-najavila-prezentaciju-kulturne-raznolikosti-u-bih-u-bruxellesu-98974/

Europarlamentarka Zovko najavila prezentaciju kulturne raznolikosti u BiH u Bruxellesu

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko najavila je u utorak održavanje kulturnog događaja u Europskom parlamentu pod nazivom „Europska Bosna i Hercegovina: kulturna raznolikost i pomirenje“, koji će se održati početkom prosinca.

Događaj će se održati u organizaciji hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu i stalnog izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu zastupnika Cristiana Dan Prede, navodi se u priopćenju zastupnice Zovko.

Po njenim riječima taj događaj je izvrsna prilika da se prenese pozitivna poruka stavljajući u središte kulturu Bosne i Hercegovine, njezinu raznolikost i njezin doprinos pomirenju.

“Kultura je najučinkovitiji alat za pomirenje u Bosni i Hercegovini i jedan od najboljih alata za prenošenje poruke europske Bosne i Hercegovine koju bismo željeli vidjeti ulaskom u EU”, istaknula je Zovko.

Ona je također izvijestila kako je u ponedjeljak imala radni sastanak s predsjednikom hrvatske vlade Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

“Tijekom susreta razgovaralo se o zajedničkim aktivnostima i inicijativama hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Jedna od tema razgovora bila je i podrška Bosni i Hercegovini na njezinom putu k Europskoj uniji. Izrazili su nadu da će BiH što prije odgovoriti na Upitnik Europske komisije kako bi se ostvario preduvjet za razmatranje zahtjeva za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Uniji,” stoji u priopćenju europarlamentarke Zovko.

Osvrnuli su se i na nedavni govor premijera Plenkovića na Općoj skupštini UN-a kojim je, kako se navodi u priopćenju, “želio skrenuti pažnju međunarodne javnosti na važnost ispravne primjene ustavne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda (u BiH), što je preduvjet za punu funkcionalnost i stabilnost države.”

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.