Željana Zovko

Objavljeno: 11.9.2017.
Hms.ba

EUROPSKI PARLAMENT: Zovko od Mogherini tražila povećanje sredstava za IPA istrumente

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjelovala je danas, u sklopu Međuparlamentarne konferencije o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP), na razmjeni mišljenja s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Zovko je tijekom svog obraćanja naglasila kako Europski parlament prepoznaje važnost faktora unutarnje i vanjske sigurnosti koji izravno utječu na sigurnost europskih građana. Naglasila je kako Globalna strategija EU ocrtava brojne aktivnosti i prioritete za vanjsku i sigurnosnu  politiku EU koje doprinose stabilnosti i miru izvan granica EU.

U raspravi, Zovko je postavila pitanje Mogherini hoće li razmotriti potrebu za povećanjem proračunske stavke namijenjene za navedene prioritete kako bi se zadržao korak s globalnim izazovima s kojima se EU danas suočava.

Zastupnica Zovko se osvrnula i na činjenicu  kako na provedbu  reformi u državama zapadnog Balkana upravo utječe podrška Europske unije, administrativna, ali i financijska, te ju je zanimalo hoće li Komisija promijeniti stajalište u vezi smanjivanja proračunskih sredstava koja su namijenjena za IPA instrument?

„Usporavanje provedbe institucionalnih i gospodarskih reformi u državama zapadnog Balkana moglo bi utjecati na njihovu stabilnost i sigurnost, što bi pak moglo utjecati na stabilnost i sigurnost na granicama Europske unije“, zaključila je na kraju svog obraćanja zastupnica Zovko./HMS/

Izvor:

Hms.ba

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.