Željana Zovko

Objavljeno: 7.6.2017.
Zamp.hr

Hrvatski autori i EU-parlamentarci: Kreativnost zaslužuje budućnost!

U Bruxellesu je 30. svibnja održan forum Europskog udruženja autorskih društava GESAC „Meet the Authors“ s kojeg su europski kreativci poslali snažnu poruku čelnicima EU-a: riješite problem prijenosa vrijednosti i zaustavite bogaćenje velikih digitalnih platformi na račun kreativaca i njihovog rada! Naime, veliki internetski igrači poput Googlea, YouTubea, Facebooka i drugih ostvaruju značajne prihode zahvaljujući dobrim dijelom i razmjeni kreativnog sadržaja (glazba, film, fotografije…), a da autori tog sadržaja od toga nemaju gotovo nikakvu financijsku korist.

Događanje je okupilo velik broj kreativaca i predstavnika autorskih društava, među kojima je bila i delegacija Hrvatskog društva skladatelja i ZAMP-a predvođena predsjednikom HDS-a, Antom Pecotićem: Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a, Mladen Tarbuk, potpredsjednik HDS-a, Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a te autori i glazbenici Mia Dimšić i Nikša Bratoš. Oni su briselski forum iskoristili i za susret s hrvatskim europarlamentarcima Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić, Željanom Zovko, Marijanom Petir, Toninom Piculom i Jozom Radošem. Naši su kreativci zastupnicima predstavili položaj autora u kontekstu aktualne europske reforme autorskog prava i rastućeg digitalnog tržišta, s posebnim osvrtom na problem prijenosa vrijednosti.

Nenad Marčec zadovoljan je druženjem s hrvatskim europarlamentarcima i dosegom foruma Meet the Authors: „Prije tri godine imali smo prvi informativni susret s našim predstavnicima u europskom parlamentu. Kao i tada, i ovaj susret bio je ugodan i koristan. Upoznali smo ih s našim zahtjevima kako bi u budućim raspravama mogli što kvalitetnije predstaviti položaj svih hrvatskih kreativaca jer je Internet značajno utjecao na vrijednost svih autorskih djela koja se na njemu svakodnevno i masovno koriste. Sama konferencija bila je izuzetno posjećena, a važno je da se i ovaj put glas hrvatskih autora pridružio sve glasnijem zboru europskih kreativaca“.

Na forumu su, između ostalih, sudjelovali i potpredsjednik Europske komisije, Andres Ansip, povjerenik EK za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics, te MEP-ovi 13 zemalja, uključujući i 4 veleposlanika. S druge strane, brojni skladatelji, pisci, fotografi i umjetnici različitih žanrova upozorili su na osjetljiv položaj autora u digitalnoj ekonomiji. Poruka kreativaca s briselskog susreta je jasna: ukoliko se na razini cijele EU ne usvoji snažna legislativa, platforme će i dalje imati veliku slobodu isisavanja vrijednosti iz kulturnog i kreativnog sektora, što će se odraziti i na gospodarsku situaciju zemalja članica.

Povjerenik Tibor Navracsics prepoznao je utjecaj digitalizacije na kreativni sektor: „Između 2000. i 2015., glazbenici su izgubili više od 40% svojih prihoda u online distribuciji. U međuvremenu, rast je započeo zahvaljujući licenciranim digitalnim servisima, no ovaj novi poslovni model još uvijek je ranjiv i loša legislativa mogla bi ga skrenuti s tračnica. Novi pravni okvir mora štititi pravedno i balansirano tržište te osigurati poštenu utakmicu. Naš cilj je osigurati pravednu naknadu onima koji kreiraju i investiraju u kreativni sadržaj!“. Cijeli govor pročitajte na linku.

Izvor:

Zamp.hr

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.