Željana Zovko

Objavljeno: 2.11.2020.

Intervju Željane Zovko za The Parliament Magazine

„Izgradnjom kapaciteta u suradnji s našim partnerima iz Afrike, ulažemo u vlastitu sigurnost.“ – pojašnjava Željana Zovko.

Europski parlament je prošlog mjeseca usvojio Izvješće o sigurnosnoj suradnji Europske unije i Afrike u regijama Sahela, zapadne Afrike i Roga Afrike. Ja sam na izvješću radila kao izvjestiteljica iz sjene ispred Europske pučke stranke (EPP). Tako sam s kolegama iz drugih političkih skupina i izvjestiteljem ispred Renew Europe, Javierom Nartom, odredila stav Europskog parlamenta prema jačoj strategiji koja će nam pomoći u osiguranju mira i stabilnosti u Africi.

Kako sam u prošlom mandatu bila članica Odbora za razvoj Europskog parlamenta i Izaslanstva u Zajedničkoj parlamentarnoj skupštini afričke, karipske i pacifičke skupine država i Europske unije, uvidjela sam potrebu za usvajanjem jasne strategije o suradnji za Afriku. Europska unija godinama ulaže značajna sredstva kroz razvojne fondove i pružanjem pomoći organizacijama Ujedinjenih naroda. Međutim, rezultati u poboljšanju institucija obrazovnih sustava i prije svega sigurnosti građana Afrike nisu dovoljno učinkoviti i vidljivi. Nedostatak stabilnosti otvorio je put radikalizaciji, ekstremnom siromaštvu i trgovini ljudima.

Kao sudionica misije Odbora za vanjske poslove, u Nigeru sam posjetila aktualnu antipobunjeničku operaciju francuskih vojnih snaga „Barkhane“ te sam se upoznala s funkcioniranjem terena za obuku G5 Sahel. Tako sam na licu mjesta vidjela s kojim problemima se ove operacije susreću i shvatila da moramo poboljšati europsko zakonodavstvo kako bismo moglo pomoći neometanom izvođenju ovih izuzetno značajnih operacija s ciljem borbe protiv terorizma.

Jedan od ključnih aspekata izvješća je usvajanje Europskog instrumenta mirovne pomoći, koji će pomoći financiranje troškova vojnih operacija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike. Osiguranjem većeg proračuna Unije i dovoljno velikog praga Europskog instrumenta mirovne pomoći, možemo riješiti problem nedostatka osnovne opreme u pogođenim zemljama, a time i održivost civilnih i vojnih misija Europske unije u Africi.

Nadalje, osiguranje vojne opreme može biti dio našeg odgovora na sigurnosne izazove u regiji. S našim ulaganjima u jačanje izgradnje kapaciteta država-partnerica Unije tražimo od afričkih zemalja da preuzmu vlasništvo nad reformama sigurnosti i institucija. To se može ilustrirati mojim amandmanom, koji je odgovor na nedavni državni udar na Maliju, napravljen s ciljem podrške naporima Unije u postizanju mirnog i demokratskog rješenja kojim će se u konačnici ponovno uspostaviti stabilnost i pridobiti povjerenje građana Malija u institucije.

Ovim izvješćem također potičemo Europsku uniju na osnaživanje ukupne politike strateškog planiranja i komunikacije, što bi trebalo povećati vidljivost naših akcija. Lokalno stanovništvo često ne razumije na koji način im aktivnosti Unije pomažu. Štoviše, vidljiva europska postignuća razvit će svijest u okviru Unije o tomu da naše partnere ne smijemo ostaviti same u borbi s opasnostima s kojima se susreću, kao što su stalni sukobi, radikalizacija i klimatske promjene. Posljedice velikih promjena na afričkom kontinentu imaju veliki utjecaj na sigurnost građana oba kontinenta, afričkog i europskog.

Neke političke skupine u Europskom parlamentu ne shvaćaju da Europska unija ne može ostvariti svoje geopolitičke ambicije bez financijske i logističke potpore. Uloga globalnog igrača podrazumijeva moralne obveze i vrijednosti koje su na europskim granicama dovedene u pitanje. Ako se izravno ne uključimo u obučavanje i opremanje naših partnera, oni neće imati ni sluha ni poštovanja za naše savjete. Afrika je najbogatiji kontinent kada se radi o resursima, no, nažalost, često zapuštena kada se radi o razvoju ljudskih kapaciteta.

Ostali globalni igrači nisu tako voljni ulagati u izgradnju institucija kao Europska unija, jer ne dijele našu viziju da ovaj kontinent treba pretvoriti u zaštićeno i sigurno mjesto koje u budućnosti neće predstavljati prijetnju, nego će biti prijateljski partner. Populistički mentalitet, koji danas često preotima političku debatu, čak i u Europskoj uniji, ne bi trebao potrajati dugo, uspijemo li uspostaviti stabilnost, zaustaviti trgovinu ljudima i izgraditi obrazovne kapacitete na afričkom kontinentu. Na taj ćemo način moći zadovoljiti potrebu i riješiti problem migracije tako što ćemo djelovati na samom njenom izvoru, a ne na granicama naših zemalja. Izgradnjom kapaciteta s našim partnerima u Africi, ulažemo u vlastitu sigurnost.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.