Željana Zovko

Objavljeno: 31.8.2017.
Vecernji.ba

Ključni problemi BiH promjena izbornog zakona te ustavne promjene

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjelovala je na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta na kojem je održana rasprava o izvješću sa sastanka na vrhu o zapadnom Balkanu koje je predstavio Michel Giacomelli, posebni izaslanik talijanskog Ministarstva vanjskih poslova za sastanak na vrhu o zapadnom Balkanu. Sastanak je održan u srpnju ove godine u Trstu kao 4. po redu u okviru Berlinskog procesa.
Posebni izaslanik Giacomelli u svom obraćanju istaknuo je da je infrastrukturno povezivanje, povezivanje gospodarstva kao i ljudi važno za jačanje regionalne suradnje, a da je tijekom Summita dogovoreno financiranje različitih projekata koji se odnose na energetiku, infrastrukturu, jačanje malih i srednjih poduzeća kao i potpisivanje Ugovora o zajedničkom prometu, pri čemu je izrazio žaljenje što BiH nije potpisala taj Ugovor. Tijekom rasprave zastupnici Europskog parlamenta uputili su kritike Bosni i Hercegovini jer jedina od šest zemalja zapadnog Balkana nije potpisala Ugovor o pristupanju Prometnoj zajednici na održanom Summitu.
Zastupnica Zovko čestitala je na dobro organiziranom Summitu i osvrnula se na ključne probleme u BiH koji dovode do situacija kao što je ova vezana za nepotpisivanje ugovora o prometu. Zastupnica Zovko postavila je pitanje izaslaniku Giacomelliju prepoznaje li osjećaj hitnosti i rješavanja ključnih problema u Bosni i Hercegovini, kao što su promjena izbornog zakona te ustavne promjene kako bi se uspostavio trajni mir i stabilnost u toj zemlji. Zovko je također sugerirala EU pokretanje inicijative rješavanja političkih pitanja koja su ključna za provedbu i ovih infrastrukturnih projekata.
Na kraju svog govora, Zovko je pohvalila odličnu organizaciju održanog summita u Trstu te je istaknula da je Italija još jednom pokazala izvrstan osjećaj poznavanja regije te kako je ovom organizacijom još jednom potvrđena prisutnost Europske unije koja pomaže u rekonstrukciji pomirenja među zemljama zapadnog Balkana, prenosi Dnevnik.ba. Sljedeći sastanak u okviru Berlinskog procesa održat će se 2018. godine u Londonu.

Izvor:

Vecernji.ba

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.