Željana Zovko

Objavljeno: 13.1.2021.
Europski parlament u Hrvatskoj

Najava plenarne sjednice: Portugalsko presjedanje Vijećem EU-a, rodna ravnopravnost, upravljanje nabavom i distribucijom cjepiva protiv koronavirusa

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak 15. siječnja u 10:30 organizira online konferenciju za medije na kojoj će se zastupnici  Željana Zovko (HDZ, EPP) i Predrag Fred Matić (SDP, S&D) osvrnuti na glavne teme predstojeće plenarne sjednice.

Među ostalim, na dnevnom je redu rasprava o radnom programu portugalskog predsjedanja Vijećem EU-a koji uz provedbu plana oporavka te klimatsku i digitalnu tranziciju uključuje i jačanje europskog socijalnog modela. Na sjednici koja se održava od 18. do 21. siječnja zastupnici bi trebali predložiti niz mjera za promicanje rodne ravnopravnosti i bolje zaštite ženskih prava te pozvati države članice na uspostavu sigurnih i fleksibilnih sustava za hitno upozoravanje u cilju učinkovitije pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.

Očekuje se i rasprava o nabavi i distribuciji cjepiva protiv virusa COVID-19 u EU-u te o političkoj situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama. Zastupnici će glasati o rezoluciji o “pravu na isključivanje” kako bi se poboljšala zaštita radnika te potaknula ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Očitovat će se i o prijedlogu za jačanje ovlasti EU-a trgovinskim sporovima, a razmotrit će i izvješće o stanju ljudskih prava i demokracije u svijetu, kao i o zajedničkoj vanjskoj i obrambenoj politici EU-a.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.