Željana Zovko

Objavljeno: 14.6.2017.
Pogled.ba

Nakon Rijeke 2020. Europska prijestolnica kulture širi se i na druge europske zemlje

Na današnjoj plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu usvojeno je Izvješće o prijedlogu odluke Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Odluke iz 2014. godine o uspostavljanju inicijative Europske unije za Europsku prijestolnicu kulture u razdoblju od 2022. do 2033. godine. Usvojenom odlukom inicijativa je proširena i na Norvešku, Island i Lihtenštajn te je usvojen potpuni popis zemalja koje će biti europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033. godine.

Cilj Odluke o uspostavljanju inicijative Unije za Europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033. jest zaštita i promicanje kulturne raznolikosti i naglašavanje zajedničkih obilježja tih kultura uz povećavanje osjećaja građana da pripadaju zajedničkom kulturnom prostoru te poticanje kulturnog doprinosa dugoročnom razvoju gradova u skladu s njihovim strategijama i prioritetima.

Ono što je značajno napomenuti jest da je grad Rijeka prošle godine izabrana za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu.

Tom prigodom, zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, izjavila je: „Drago mi je što će Hrvatska i grad Rijeka biti 2020. godine europska prijestolnica kulture i sigurna sam da ćemo uspješno Europi, ali i cijelom svijetu, pokazati naše kulturno bogatstvo i raznolikost te da dijelimo zajedničku povijest i zajedničke vrijednosti. Vjerujem da će Rijeka uspješno iskoristiti ovu priliku i ostvariti kulturne, društvene i gospodarske koristi te poboljšati svoj imidž i vidljivost kako među svojim stanovnicima tako i globalno“, priopćeno je iz Europske pučke stranke. – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/nakon-rijeke-2020-europska-prijestolnica-kulture-siri-se-i-na-druge-europske-zemlje/117801#sthash.jeu6TNxZ.dpuf

Izvor:

Pogled.ba

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.