Željana Zovko

Objavljeno: 30.10.2017.
Glashrvatske.hrt.hr

Preduvjeti za nastavak europskog puta BiH: Reforma Izbornog zakona i kandidatski status

Na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je razmjena mišljenja članova Odbora i predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića. Uz brojne zastupnike, sudjelovale su zastupnice Željana Zovko, Ivana Maletić i Dubravka Šuica izrazivši potporu nastojanjima državnog vrha BiH na njezinu euroatlantskom putu.

 

Zastupnica Željana Zovko zatražila je Čovića da prisutnima objasni značenje načela konstitutivnosti koji je često neshvaćen, osobito u kontekstu BiH te objasni što to znači za Hrvate u Bosni i Hercegovini. – Što se će se dogoditi s Bosnom i Hercegovinom ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona? – pitala je Zovko, pritom se osvrnuvši i na Mostar, grad u kojem izbori nisu održani od 2008. godine. Usporedila je proteškoće s kojima se susreće Mostar s problemima prisutnima i na razini cijele Bosne i Hercegovine: konstitutivnosti i reprezentativnosti.

Na važnost snažnijeg ulaganja Europske unije u BiH ukazala je zastupnica Ivana Maletić navodeći kako se često ukazuje na velike investicije u BiH iz Turske, Rusije, Kine i drugih država. Pritom nijedan projekt nije financiran uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (tzv. Junckerov fond), prisutnost Europske investicijske banke je jako niska, a dio komponenti IPA-e (predpristupnog programa pomoći) još uvijek nije dostupno. – Europski put BiH moramo podržati otvaranjem izvora financiranja i snažnijim ulaganjima – naglasila je Maletić.

Dragan Čović se složio da je EU nedovoljno prisutna te naveo primjere brojnih poduzetničkih projekata koji su u potrazi za europskim ulagačima. – Uz to, infrastrukturna ulaganja u promet, energetiku, okoliš i znanost, znatno bi pomogla u stvaranju novih radnih mjesta i ostanku stanovništva u BiH – istaknuo je Čović.

– Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju živjeti u državi u kojoj je vladavina prava najviša vrijednost i gdje se presude neovisne sudbene vlasti poštuju. Pitanje promjene Izbornog zakona je ključno za položaj triju naroda, ali naglašavam položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Pozivam međunarodnu zajednicu i sve europske institucije da podupru i ohrabre državno političko vodstvo Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu i što bržem dobivanju kandidatskog statusa. Bez funkcionalnih institucija BiH bi se našla pred rizikom daljnje stagnacije, što bi imalo katastrofalne posljedice na jugoistoku Europe, ali i u samoj BiH – naglasila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Predsjednik Čović je izrazio optimizam i odlučnost u rješavanju svih problema koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, pritom naglasivši potrebu dobivanja kandidatskog statusa kao najvažnijeg preduvjeta za nastavak europskog puta.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.