Željana Zovko

Objavljeno: 11.5.2020.

[SD] Plaća: Mjesečno 24.000 € Učinak: Ni koraka naprijed

Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu vodeće je mjesto za civilni aspekt provedbe mira u Bosni i Hercegovini. Davtonskim mirovnim sporazumom, koji je potpisan 1995. godine, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je u ime međunarodne zajednice zadužen nadgledati provedbu civilnih aspekata mirovnog sporazuma u BiH.

Aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko, koji već 11 godina obnaša tu dužnost, u javnosti vrlo rijetko istupa, osim što povremeno izrazi zabrinutost, a ovih je dana u središtu pozornosti zbog činjenice daje morao u Vijeću sigurnosti UNa predstaviti redovito izvješće. Naravno, činjenica je kako situacija u BiH nije sjajna, ni u kom pogledu, ali Inzko uvijek nastoji situaciju prikazati i puno gorom nego jest i optužiti, najčešće, jedne te iste. Za takvo stanje, smatraju mnogi, ima i konkretan razlog. Jer činjenica je kako Inzko za svoj (ne)r ad dobiva vrlo visoku plaću, kakvu vjerojatno nigdje ne bi imao.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž, jedan od Inzkovih najžešćih kritičara s hrvatskog političkog spektra u BiH, za Slobodnu Dalmaciju ističe kako posljednje izvješće Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a pokazuje još jednom kako je OHR u biti temelj svih kriza i generator nestabilnosti u BiH.

– Inzko za sebe tvrdi da je najveći tumač Ustava, iako u BiH postoji Ustavni sud, te iznosi cijeli niz konstatacija koje vrijeđaju zdrav razum i inteligenciju. Činjenica da taj čovjek u svojim rukama drži moć diktiranja uredbi koje imaju pravnu vrijednost iznad Ustava, odnosno, u maniri totalitarnih režima može izdati uredbu na koju se ne može nitko žaliti ni na jednoj sudskoj instanci, ponajbolje pokazuje kako BiH ni po čemu nije suverena i neovisna zemlja i kako nikada neće to postati dok god je tu ured OHR-a.

Apsolutističke ovlasti

Odlazak OHR-a uvjetovanje tzv. 5 + 2 uvjetima koji su pisani prije više od 20 godina i koji se, definirani na način na koji jesu, mogu tumačiti tako da Inzko vječno ostane u BiH. To znači da će u BiH kriza ostati permanentna. Ako se uzme u obzir da Inzko prima mjesečnu plaću od 24.000 eura, naravno da će i on sa svoje strane činiti sve kako bi se njegov mandat produžio, što potvrđuje zaključni dio izvješća UN-u, gdje traži od UN-a da se OHR-u poveća proračun – ističe Raguž. Prema tome, naglašava Raguž, to je jedan začarani krug koji drži BiH u jednom višedesetljetnom vrtlogu i koči svaku vrstu napretka.

– Ako se uzme u obzir činjenica da se, ne samo OHR, nego i cijela međunarodna zajednica otvoreno politički svrstava na stranu bošnjačke unitarističke politike, želeći od BiH napraviti neku mini Jugoslaviju, trenutačna kriza koja je na snazi u BiH mogla bi imati odraza i na zemlje u okruženju. Stoga je neophodno, ne samo zbog situacije u BiH, nego i stanja u cijeloj jugoistočnoj Europi, zatvoriti OHR kao instituciju i BiH prepustiti demokratski i legitimno izabranim političkim predstavnicima naroda koji žive u BiH – konkretan je Raguž.

Visoki predstavnik za BiH izvješće o stanju u BiH podnosi Vijeću sigurnosti svakih šest mjeseci, a ovoga puta Inzko je, umjesto u New Yorku, svoju analizu morao obrazložiti videovezom iz Sarajeva. Po već ustaljenoj mantri, kao glavnog krivca Inzko je označio Savez SNSD, predvođen Miloradom Dodikom, ističući kako postupci te stranke i njezina lidera mogu ne samo blokirati daljnji napredak u BiH, nego i poništiti sva dosadašnja pozitivna postignuća.

Kao drugi problem Inzko je označio kroničnu disfunkcionalnost Federacije BiH, podsjećajući kako, zbog napetih odnosa između ključnih bošnjačkih i hrvatskih stranaka, taj entitet ni dvije godine nakon izbora nije dobio novu vladu, a nema ni naznaka dogovora o izmjenama Izbornog zakona, na čemu inzistira HDZ BiH. Međutim, nije propustio spomenuti kako je, eto, zbog opće nestabilnosti u BiH i dalje nužna prisutnost međunarodne zajednice, pa tako i nastavak funkcioniranja OHR-a.

Dogovor triju naroda

A da visoki predstavnik treba spakirati kufere i napustiti BiH što prije drži i ruski veleposlanik u UN-u Vasilv Nebenzja.

– Pozivamo UN i Vijeće za provedbu mira na zatvaranje OHR-a! – rekao je Nebenzja visokom predstavniku u BiH i tijelima UN-a. Ruski veleposlanik pri UN-u također je rekao daje vrijeme upravljanja BiH izvana prošlo i da građani BiH zaslužuju odrediti vlastitu sudbinu. Nebenzja je naglasio da Inzko ignorira da većina problema u BiH nastaje zbog nepostojanja sporazuma triju naroda i napomenuo da OHR treba poticati rješavanje nesporazuma, a ne stavljati krivnju.

I Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, još koncem 2018. godine uputila je upit Europskoj komisiji u kojem je tražila odgovore na pitanja o financiranja Ureda visokog predstavnika u BiH. Zovko drži Inzkov mandat neučinkovitim te na upit može li BiH s OHR-om i stranim sucima u Ustavnom sudu BiH postati, ne članica, već kandidatkinja za članicu EU-a, zastupnica Zovko kaže da ne misli da BiH s OHR-om može postati članica EU-a.

– BiH s OHR-om neće napredovati. Ja se zalažem za to da OHR ostane, ali da se izmjesti iz BiH i da se plaće apsolutno smanje jer nije moguće da imate plaću povjerenika u Europskoj komisiji od 24.000 € u jednoj zemlji i da apsolutno nikome ne odgovarate za nenapredak te zemlje – kazala nam je Zovko.

Istaknula je i da će se morati uraditi detaljna analiza na razini EU-a na koji način se troši novac za predstavnike međunarodnih institucija i koliko su one (ne)učinkovite.«

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.