Željana Zovko

Objavljeno: 11.1.2021.
Slobodna Dalmacija

[Slobodna Dalmacija] Počela godina pravednog, zelenog i digitalnog oporavka

“Vrijeme je za ostvarivanje rezultata: pravedan, zeleni i digitalni oporavak”, slogan je Portugala koji je preuzeo šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a od siječnja, a u srpnju kormilo Unije preuzima Slovenija. Portugal najavljuje promicanje otporne, socijalne, zelene, digitalne i globalne Europe.

Kako je Lisabon predsjedanje preuzeo od Berlina, nastavit će s nekim od prioriteta Njemačke, među kojima su budućnost odnosa EU-a i Velike Britanije, napredak klimatske politike u dugoročnom proračunu EU-a i plan Unije za oporavak od pandemije.

Zastupnicu Europskog parlamenta Željanu Zovko pitali smo što se može očekivati od četvrtog po redu portugalskog predsjedanja EU-om.

S obzirom na to da je 2020. bila godina krize, 2021. mora biti godina oporavka, što je jedan od glavnih prioriteta portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Potrebno je aktivirati nedavno usvojeni Višegodišnji financijski okvir, kao i financijsku potporu iz paketa oporavka EU sljedeće generacije s ciljem davanja potpore europskom zdravstvenom sektoru i stimuliranju narušenog gospodarstva. Drugi prioritet novog predsjedanja je provođenje i upravljanje programom cijepljenja u cijeloj EU. Sljedeći cilj portugalskog predsjedanja je ojačati europski sustav upravljanja krizama. Prošla godina nam je naglasila značaj solidarnosti i potrebu za poboljšanjem otpornosti i koordinacije u reagiranju na nesreće, pri čemu je glavni korak bio poboljšani Mehanizam civilne zaštite Unije. Ovaj europski instrument, putem kojeg države članice mogu ponuditi pomoć u oporavku od tragedija, bio je jako koristan Hrvatskoj nakon razornih potresa koji su u ožujku i proteklih dana pogodili zemlju.” – istaknula je članica Kluba zastupnika EPP-a.

Od sugovornice čujemo kako će glavni prioriteti nadolazećeg šestomjesečnog predsjedanja obuhvatiti, osim društvenog i gospodarskog oporavka, zeleni plan i digitalnu tranziciju.

“Zatvaranje u doba pandemije naučilo nas je da su digitalni podaci i pristup online uslugama dio našeg svakodnevnog života. Ulaganjem u razvoj digitalnih vještina i poticanjem novih digitalnih rješenja i strategija, Europska unija može promovirati digitalnu tranziciju kao pokretačku snagu našeg gospodarstva.” – rekla je naša zastupnica.

Nakon završetka prijelaznog razdoblja Brexita, portugalsko predsjedanje bit će, dodala je, prvo u kojem je Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti treća zemlja.

“Europska unija mora s Ujedinjenim Kraljevstvom izgraditi uravnoteženo i pravično partnerstvo. Pored toga, za vrijeme portugalskog predsjedanja, održat će se inauguracija novoizabranog predsjednika SAD-a, što otvara mogućnosti za jačanje transatlantskog dijaloga i suradnje. Portugal će također morati nastaviti njegovati dobre odnose između EU-a i zapadnog Balkana koji su uspješno održavani za vrijeme hrvatskog i njemačkog predsjedanja. Nadam se da će to dovesti do usvajanja pregovaračkih okvira i službenog otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.” – naglasila je zastupnica u Europskom parlamentu.

Portugal je preuzeo predsjedanje od Njemačke koja je imala težak zadatak vođenja EU-a kroz pandemiju do povijesnih sporazuma, kao što su onaj o proračunu i fondu za oporavak.

“Prvobitni program njemačkog predsjedanja pretrpio je izmjene zbog pandemije, te nisu ostvareni značajni pomaci u nekim pitanjima, kao što su migracije i azil. No, bez obzira na to, Berlin je uspio povećati zdravstvene kapacitete EU-a i postići dogovor u Vijeću oko reforme zajedničke poljoprivredne politike istovremeno rješavajući rastuće globalne napetosti, uključujući one u Sredozemlju.” – procijenila je Željana Zovko.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.