Željana Zovko

Objavljeno: 14.6.2017.
Dnevno.hr

Srbija sve bliža EU, ali treba poraditi na reformi u području vladavine prava, neovisnog pravosuđa i slobodnih medija

Na raspravi o Izvješću Komisije o napretku Srbiji za 2016. godinu izražena potpora

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu održana je rasprava o rezoluciji Europskog parlamenta o izvješću Komisije o napretku Srbije za 2016. godinu. Tijekom rasprave izražena je potpora približavanja Srbije Europskoj uniji, ali je ukazana i potreba za nastavkom reformi u području vladavine prava, neovisnog pravosuđa i slobodnih medija te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, tijekom rasprave istaknula je da Srbija na svom putu ka EU, osim ispunjavanja kriterija važnih za članstvo u Uniji, treba rješavati otvorene bilateralne sporove sa susjednim državama, s naglaskom na sporove s Republikom Hrvatskom. Zovko je naglasila da bi Srbija trebala žurno riješiti pitanje nestalih osoba za vrijeme rata, otvaranje arhiva, rješavanje graničnih pitanja, pitanje regionalne jurisdikcije Srbije kao i pitanje školovanja na materinjem jeziku hrvatske manjine u Srbiji i omogućavanja udžbenika na hrvatskom jeziku i sadržaja koji će biti prilagođen njima.

„Rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja nisu tu da bi se Srbiju sprječavalo ili blokiralo na njezinom putu u Europsku uniju, već njihovo rješavanje stvorit će pretpostavku za trajne dobrosusjedske veze i stabilnost odnosa između Hrvatske i Srbije“, dodala je na kraju svog govora Zovko.

Glasovanje o Rezoluciji Europskog parlamenta o izvješću Komisije o Srbiji za 2016. godinu na rasporedu je sutra u 12 i 30 sati.

Izvor:

Dnevno.hr

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.