Željana Zovko

Objavljeno: 20.9.2017.
Vecernji.ba

Zastupnica Zovko o aktivnostima novog IPA programa prekogranične suradnje na Jadranu

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, susrela se u Mostaru s direktoricom Upravljačkog tijela IPA Adriatic programa Paolom Di Salvatore, s potpredsjednicom Vlade FBiH i ministricom financija Jelkom Milićević te s predstavnicom Sveučilišta u Mostaru za EU projekte dr.sc. Mirjanom Milićević.
Tijekom sastanka razgovaralo se o aktivnostima za novi IPA program koji je u pripremi za razdoblje 2017-2021 te su analizirane dosadašnje aktivnosti i date preporuke za tehničku pripremu u sljedećem razdoblju. Također, istaknute su i smjernice za pokretanje novih projekata u Federaciji BiH kroz prekograničnu suradnju sa zemljama obuhvaćenim IPA Jadranskim programom.
Poseban naglasak tijekom susreta stavljen je na projekte koji uključuju suradnju Sveučilišta u Mostaru s institucijama i gospodarskim subjektima Bosne i Hercegovine i susjednih regija u cilju regionalnog razvoja kroz prekograničnu suradnju, a najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Upravljačkog tijela IPA Adriatic programa.
Zastupnica Zovko je izrazila svoju podršku za nastavak projekata, pritom naglasivši kako je u amandmanima na mišljenje Odbora za vanjske poslove o općem proračunu Europske unije za 2018. zatraženo da se ne smanjuju sredstva za Instrument IPA kako bi se provele ključne reforme u državama zapadnog Balkana.
Potrebu i važnost da se ne smanjuju IPA sredstava zastupnica Zovko je naglasila i tijekom razmjene mišljenja s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) održanoj u Tallinnu kao i tijekom razmjene mišljenja s Johannesom Hahnom, povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju prošlog tjedna u Strasbourgu.

Izvor:

Vecernji.ba

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.