Željana Zovko

Objavljeno: 22.7.2017.
Hrvatski medijski servis

Zastupnica Zovko potpisnica interpelacije povodom požara

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, supotpisnica je interpelacije Europskoj komisiji koju su uputila 52 zastupnika Europskog parlamenta povodom razornih požara koji su pogodili Hrvatsku, Italiju, Portugal, Francusku, Španjolsku, Grčku te su prouzrokovali materijalne štete velikih razmjera, ali nažalost i smrtne slučajeve.

U interpelaciji je navedeno kako države članice, posebno one koje su korisnice Kohezijskog fonda, često imaju teškoća u borbi protiv požara te im je potrebna solidarnost i pomoć Zajednice.

Prema objavljenim izvješćima, sredstvima EU-a za sprječavanje šumskih požara i obnavljanje šuma oštećenih prirodnim katastrofama i požarima nije se dovoljno dobro upravljalo te još uvijek ne postoji specifičan europski zakonodavni okvir za rješavanje požara i suše.

Zastupnici su naveli kako bi bilo dobro pokretanje Europskog intervencijskog mehanizma stvaranjem odgovarajućih pravnih i financijskih instrumenata, naročito kroz zajedničko tijelo za zaštitu šuma.

Na kraju, naveli su kako je potrebno imati konkretne prijedloge smjernica za borbu protiv požara i suše u Europskoj uniji, kao što su pomoć poljoprivredi za uspostavu i održavanje protupožarnog sustava kako bi se postigla bolja koordinacija politika država članica o toj temi i kako bi se najbolje iskoristilo raspoložive zajedničke instrumente.

Rasprava o ovoj temi predviđena je na plenarnoj sjednici 14. rujna ako potpisanu interpelaciju prihvati predsjedništvo Europskog parlamenta, priopćeno je iz Kluba zastupnika u europskom parlamentu./HMS/

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.