Željana Zovko

Objavljeno: 14.8.2017.
Prvi.tv

Željana Zovko boravila u Keniji

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, boravila je od 5. do 11. kolovoza u Nairobiju u sklopu Promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta na izborima u Keniji. Izaslanstvo, predvođeno voditeljem Promatračkog izaslanstva Davidom McAllisterom (EPP, DE), uz zastupnicu Zovko, sačinjavali su i Joachim Zeller (EPP, DE), Julie Ward (S&D, UK), Tanja Fajon (S&D, SL), Bernd Lucke (ECR, DE) i Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL, FR).

Tijekom boravka Keniji zastupnici su se susreli s predstavnicima političkih stranaka, Izbornog povjerenstva, sudstva, medija, vjerskih zajednica, građanskog društva i ostalih međunarodnih promatračkih izaslanstava. Glavni zadatak tijekom boravka u Keniji bio je praćenje procesa provođenja izbora koji su bili izrazito konkurentski i osporavani te su privukli pozornost ne samo cijele regije, nego i šire međunarodne zajednice.

Kenijci iskoristili svoje demokratsko pravo i u velikom broju su izašli na izbore, a značajno je i što su žene u velikom broju sudjelovale u organizaciji kenijskih izbora, te ih je dosta izašlo na izbore čime su pokazale odlučnost da se izbore s brojnim problemima, uključujući zastrašivanje. Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su sve političke stranke da osiguraju veće uključivanje žena u politički život u skladu s Ustavom Kenije, te su naglasili i kako od novog Parlamenta očekuju usvajanje zakona kojim će se uvesti dvotrećinsko načelo rodnog sudjelovanja, a od nove Vlade imenovanje žena na pozicije u lokalnoj i državnoj vlasti, uključujući vodeće pozicije.

Premda su Kenijci uspješno proveli izbore, pripreme su bile pune poteškoća, provodile su se u zadnji trenutak i izazvale brojne sukobe, a u vremenu prije izbora događala su se zastrašivanja, pa čak i šokantno ubojstvo jednog od vodećih članova Izbornog povjerenstva.

Izvor:

Prvi.tv

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.