Željana Zovko

Objavljeno: 20.3.2019.
N1

Željana Zovko o položaju Hrvata: BiH izvor nestabilnosti

 

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu na Pravnom fakultetu u Splitu održala je predavanje na temu “Položaj i status Hrvata u BiH”.

Ona je u izjavi kazala da je to poziv na ozbiljnije promišljanje kako izaći iz “veoma teške situacije u kojoj su se našli Hrvati Bosne i Hercegovine”.

“Nedonošenje Izbornog zakona, odabir člana Predsjedništva BiH, koji ne predstavlja hrvatski narod, koji nema dodira sa narodom, narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a čak i prijetnjama koje dopiru iz te zemlje u Republiku Hrvatsku, pa i samoj EU na neki način – ugrožavaju i mir i sigurnost na granicama Europske unije“, kazala je Zovko u izjavi.

“Predsjedništvo napravljeno u Dejtonu treba da bude mir i balans za tri zajednice. Moramo izaći iz ovoga, donošenjem novog Izbornog zakona, a na to su upozoravali EU zastupnici. Hrvatska vanjska politika je usmjerena ka tom cilju. Premijer je na Europskom vijeću pomenuo to pitanje”, poručila je Zovko.

Ona je rekla da će se nastaviti baviti tim problemom.

“To je ono što je najvažnija poluga kako riješiti mir i stabilnost i rješenje jedne manje zajednice koja je ugrožena, polariziranje u BiH koja bi trebala biti most ka Jugoistočnoj Evropi, a sada je izvor nestabilnosti zbog nelegalne pozicije u koju je dovedena zemlja”, dodala je.

Ona je kazala i to da bi međunarodna zajednica trebala da bude faktor stabilnosti u BiH.

Zovko je tokom predavanja na splitskom fakultetu rekla da je njena obaveza da predstavlja 500.000 Hrvata koji žive u BiH, i onih koji su porijeklom iz BiH.

“Hrvatska je jamac Dejtonskog-pariškog sporazuma. Hrvati su gledali na Hrvatsku kao na svoju domovinu koja će zaštititi interese, zakonitosti provedbe tog samog sporazuma. Nažalost, mi smo suočeni sa situacijom od 2000. godine, u BiH počele promjene koje su uticale da su Hrvati svedeni na građane drugog reda u Federaciji BiH, a trećeg reda u Republici Srpskoj”, kazala je.

Ona je nabrojala i faktore koji su, prema njenom mišljenju, naručile balans i dovele do “siromašenja najmanje zajednice”, koje je pokrenulo prvi val napuštanja zemlje.

 

Izvor:

N1

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.