Željana Zovko

Objavljeno: 26.10.2018.
N1

[N1] Zovko: BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske.

N1

Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Hrvatske, poručila je Željana Zovko, europarlamentarka iz Hrvatske, u razgovoru za N1. Prema njenim riječima, razlog pisma hrvatskih europarlamentaraca upućeno čelnicima Evropske unije je upozoriti da nije izabran legitimni predstavnik Hrvata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Zovko je istakla da je izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda “izigrana volja Hrvata i da su oni treći put izgubili svojeg legitimnog predstavnika”.

Kao razlog pisma je navela to da je “Hrvatska jamac dejtonskog, pariškog sporazuma”.

“Dvije godine upozoravam da može doći do ozbiljne krize. Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nisu ispoštovane, Izborni zakon nije rješen. Evropska unija se mora angažovati da se ne bi desio razvoj problema”, kazala je Zovko za N1 i dodala:

“Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Republike Hrvatske. Hrvatskoj su važni mir,stabilnost, evropski put Bosne i Hercegovine. Hrvatska je jamac dejtonskog sporazuma i dodatna obaveza je to što 500.000 Hrvata u Bosni i Hercegovini ima državljanstvo i putovnice Hrvatske”.

Kako je kazala, većina Hrvata u Bosni i Hercegovini je na posljednjim Opštim izborima podržala Dragana Čovića i političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

Zovko je za N1 ocijenila da je problem u Bosni i Hercegovini nastao kada su narodi izgubili svoje legitimne predstavnike. Negirala je konstataciju njemačkog lista “Die Spiegel” da je Hrvatska demokratska zajednica u toku predizborne kampanje “podgrijavala etničke tenzije”.

Na kraju razgovora se osvrnula ne pitanje migranta i izbjeglica u Bosni i Hercegovini rekavši da pomoć nije napraviti “izbjeglički logor” na granici sa Hrvatskom.

 

Izvor:

N1

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.