Željana Zovko

Objavljeno: 12.8.2017.
Vecernji.ba

Zovko i Kerry promatrali izbore u Keniji

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko ovih dana boravi u Keniji gdje, zajedno s kolegama iz Bruxellesa, promatra tijek izbora u toj afričkoj državi.

– U izaslanstvu je sedam zastupnika EU parlamenta, od kojih tri iz EPP grupe, i to David McAllister iz Njemačke, Joachim Zeller, također iz Njemačke i ja, kao zastupnica iz Hrvatske. Ovo su izbori koje Kenija provodi za predsjednika države, parlament i regionalne guvernere. Kao promatrači tijekom dana obišli smo 12 izbornih mjesta u regiji od ukupno 40.000 izbornih mjesta, koliko ih ima u čitavoj zemlji. Izborna mjesta koja smo obišli nalaze se u Nairobiu i Kiambu – rekla je jučer Zovko za Večernji list.

Susret s Kerryjem Ono što je svakako zanimljivo, jest njezin susret s bivšim američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem. Nekada jedan od najmoćnijih ljudi svijeta u vrijeme Obamine administracije ovih dana također boravi u Keniji i nadgleda izbori proces.

– On predvodi izaslanstvo međunarodnih promatrača instituta Carter. Ovdje se trenutačno nalazi više od 140 promatrača samo iz EU, a više od 500 iz međunarodne zajednice, među kojima je i John Kerry. Njega smo susreli i zajedno nadgledali tijek izbora. Svi se nadamo završetku ovih izbora na miran, pošten i vjerodostojan način – zaključila je Zovko u izjavi za Večernji list.

Inače, ocjenu izbora i njihovu vjerodostojnost će dati šef izaslanstva EU McAllister, a nazačnost eurozastupnika na ovim izborima samo pokazuje koliko Europska unija drži do kontrola demokratskih izbora u državama svijeta te koliko je važno da se ti procesi što više unaprijede i poštuje izborna volja naroda bilo koje države svijeta. Razmjena iskustava Zovko i njezini kolege jučer su na kraju izbornog dana sudjelovali u zatvaranju glasačkih kutija, a poručeno je kako će Europska unija i dalje motriti razvoj događaja vezanih uz izbore u Keniji. Na ovaj način EU doprinosi provedbi demokratskih izbora u zemljama koje još nisu dosegnule razinu na kojoj mogu provesti izbore u kojima neće biti kršenja zakona, što je bio slučaj ranijih godina.

Izvor:

Vecernji.ba

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.