Željana Zovko

Objavljeno: 31.1.2017.
Dnevni avaz

Zovko: Ključno je postići kompromis u novom izbornom zakonu

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izjavila je kako usvojen Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu “nije ničiji poraz nego samo realan pristup trajnim rješenjima za pomirenje i suživot svih naroda u europskoj Bosni i Hercegovini”

 – Ključno je postići kompromis u novom izbornom zakonu koji će poštivati europske principe federalizma i decentralizacije te legitimnu zastupljenost  svih njezinih konstitutivnih naroda i građana kako bi Bosna i Hercegovina bila prava europska država – naglasila je Zovko, priopćeno je iz Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu.

Vijeće za vanjske poslove u Europskom parlamentu danas je usvojilo Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu. U Izvještaju je, između ostalog, naglašena potreba reforme izbornog zakona koja uzima načela federalizma, decentralizacije i legitimne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda kao jedan od ključnih uvjeta koji bi Bosna i Hercegovina trebala ispuniti na svom putu ka članstvu u EU. Izraženo je i žaljenje da nakon više od šest godina građani Mostara još uvijek nemaju mogućnost upotrijebiti svoje demokratsko pravo i izabrati svoje lokalne predstavnike.

Europarlamentarci su pozvali na brzu implementaciju presuda Ustavnog suda koje se odnose na izmjene i dopune izbornog zakona i Statuta grada Mostara. Snažno su osudili i neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tijekom lokalnih izbora u Stocu te su pozvali vlasti da što prije riješe situaciju poštujući vladavinu zakona.

Pozvali su i na poduzimanje daljnjih koraka kako bi se zajamčila sloboda medija, medijski pluralizam i osiguralo emitiranje na svim službenim jezicima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

 

Izvor:

Dnevni avaz

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.