Željana Zovko

Objavljeno: 12.7.2017.
Hms.ba

ZOVKO O AZERBAJDŽANU I ARMENIJI: EU jedina ima morali autoritet pomoći ovim zemljama

U sklopu jučerašnje sjednice Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta održano je Javno saslušanje pod nazivom ”Uloga budućih sveobuhvatnih sporazuma s Armenijom i Azerbajdžanom”.

Tijekom saslušanja, zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, koja je izvjestiteljica u sjeni Europske pučke stranke za Izvješća o Azerbajdžanu, naglasila je da se novi sveobuhvatni sporazum između EU i Azerbajdžana, koji je pokrenut u veljači ove godine, treba razviti kao instrument suradnje na područjima od zajedničkog interesa, zajedničkih ciljeva i izazova, kao što su energetska sigurnost i diversifikacija, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Istaknula je i važnost demokratizacije društva i zaštite ljudskih prava kao jednog od elemenata budućeg sporazuma, jednako važnog kao i ekonomska suradnja između EU-a i Azerbajdžana.

Zovko, koja je u svibnju boravila u sklopu Vanjskopolitičkog odbora u misiji Azerbajdžanu i Armeniji, tijekom svog govora naglasila je:
„Smatram da je dijalog jedini način da se pomogne ovim zemljama kako bi postigle dugotrajni mir i stabilnost. Europska unija u ovom trenutku jedina ima moralni autoritet pomoći ovim zemljama.“

Na kraju svog govora, Zovko je pozvala i Europsku službu za vanjsko djelovanje da potakne dijalog i pregovore među zemljama./HMS/

Izvor:

Hms.ba

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.