Željana Zovko

Objavljeno: 12.7.2017.
Poskok.info

ZOVKO: Riješenje za stabilnu BiH je izmjena izbornog zakona

Na jučerašnjem sastanku Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta održana je razmjena gledišta s ministrom vanjskih poslova Estonije, Svenom Mikserom, o prioritetima estonskog predsjedništva Vijećem Europske unije na području vanjske politike.

U velikom dijelu svog izlaganja  ministar se osvrnuo na stanje u državama zapadnog Balkana te je naglasio kako će se estonsko predsjedništvo tijekom sljedećih šest mjeseci usredotočiti na pružanju potpore državama zapadnog Balkana te na jačanje Unijine politike proširenja prema tim državama, javlja Hrvatski Meijski Servis.

Tijekom rasprave zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, osvrnula se na govor ministra pritom navodeći da se treba obratiti više pažnje u davanju potpore Bosni i Hercegovini na njezinom putu ka Europskoj uniji. Naglasila je kako se u slučaju BiH ne radi samo o politici proširenja EU-a prema toj državi, već se radi i o stabilnosti i sigurnosti na vanjskim granicama EU-a. Istaknula je da je u BiH prisutan utjecaj trećih neeuropskih zemalja na unutarnja politička zbivanja te kako po tom pitanju EU mora biti više vidljivija u pružanju potpore Bosni i Hercegovini u rješavanju ključnih institucionalnih reformi, među kojima je i izmjena izbornog zakona.

„Smatram da je jedno od rješenja za stabilnu BiH izmjena izbornog zakona, u suprotnom imat ćemo pat-poziciju nakon izbora. EU mora preuzeti vodeću ulogu u pružanju potpore Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, budući da ima najveći moralni autoritet“, zaključila je zastupnica Zovko na kraju svog govora./HMS/

Izvor:

Poskok.info

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.