Željana Zovko

Objavljeno: 29.9.2017.
Politika24.net

Zovko sudjelovala na desetom plenarnom zasjedanju EuroLat-a u El Salvadoru

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, boravila je proteklog tjedna u glavnom gradu Republike El Salvador, San Salvadoru, na Desetom plenarnom zasjedanju Europsko-latinskoameričke parlamentarne skupštine (EuroLat) na kojoj se razgovaralo o budućnosti multilateralnog trgovinskog sustava i suradnji EU-a i Latinske Amerike u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Delegaciju Europskog parlamenta predvodio je predsjednik Europskog dijela EuroLata, Ramón Jáuregui, dok je latino-američku stranu predvodio dopredsjednik, Robert Requião iz Brazila. Na sjednici su sudjelovali i predsjednik El Salvadora, Salvador Sánchez Cerén te bivši predsjednici Gvatemale, Vinicio Cerezo i Dominikanske Republike, Leonel Fernández Reyna. Zastupnici su razmijenili mišljenja i s ministrom vanjskih poslova Salvadora, Hugom Rogerom Martínezom Bonillom o međunarodnim odnosima i pripremama za sljedeći samit EU-CELAC-a čije je održavanje odgođeno za sljedeću godinu u San Salvadoru.

Na sjednici su zastupnici usvojili rezolucije o trgovini malim i lakim oružjem, Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) i Transpacifičkom partnerstvu (TPP), promjenjivosti cijena hrane, budućnosti multilateralizma i neformalnog rada i rada na crno.

Na zasjedanju se raspravljalo i o temama poput reguliranja aktivnosti lobiranja, suradnji na području avijacije i zračne sigurnosti, nezakonitog ribarenja, borbi protiv socijalne nejednakosti, održivom razvoju, Zajedničkom području istraživanja EU-a i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (EU-CELAC) i pristupu vodi za piće kao ljudskom pravu.

Nova radna skupina o pitanjima sigurnosti, organiziranog i transnacionalnog kriminala i terorizma održala je dvije debate o borbi protiv ovih oblika kriminala i o mogućnostima suradnje između EU-a i Latinske Amerike na tom području.

Tijekom sastanaka s predstavnicima građanskog društva, zastupnici su razgovarali o mogućnostima osiguranja uključenosti građana u monitoring trgovinskih sporazuma i sporazuma o udruživanju.

Na plenarnom zasjedanju okupilo se 150 članova EuroLat-a, 75 zastupnika Europskog parlamenta i 75 zastupnika latinsko-američkih i karipskih parlamenata.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.