Željana Zovko

Objavljeno: 14.8.2017.
http://hms.ba/zovko-u-promatrackom-izaslanstvu-europskog-parlamenta-na-izborima-u-keniji/

Zovko u promatračkom izaslanstvu Europskog parlamenta na izborima u Keniji

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, boravila je od 5. do 11. kolovoza u Nairobiju u sklopu Promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta na izborima u Keniji. Izaslanstvo, predvođeno voditeljem Promatračkog izaslanstva Davidom McAllisterom (EPP, DE), uz zastupnicu Zovko, sačinjavali su i Joachim Zeller (EPP, DE), Julie Ward (S&D, UK), Tanja Fajon (S&D, SL), Bernd Lucke (ECR, DE) i Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL, FR), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tijekom boravka u Keniji zastupnici su se susreli s predstavnicima političkih stranaka, Izbornog povjerenstva, sudstva, medija, vjerskih zajednica, građanskog društva i ostalih međunarodnih promatračkih izaslanstava. Glavni zadatak tijekom boravka u Keniji bio je praćenje procesa provođenja izbora koji su bili izrazito konkurentski i osporavani te su privukli pozornost ne samo cijele regije, nego i šire međunarodne zajednice.

Kenijci su iskoristili svoje demokratsko pravo i u velikom broju su izašli na izbore, a značajno je i što su žene u velikom broju sudjelovale u organizaciji kenijskih izbora, te ih je dosta izašlo na izbore čime su pokazale odlučnost da se izbore s brojnim problemima, uključujući zastrašivanje.

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su sve političke stranke da osiguraju veće uključivanje žena u politički život u skladu s Ustavom Kenije, te su naglasili i kako od novog Parlamenta očekuju usvajanje zakona kojim će se uvesti dvotrećinsko načelo rodnog sudjelovanja, a od nove Vlade imenovanje žena na pozicije u lokalnoj i državnoj vlasti, uključujući vodeće pozicije.

Premda su Kenijci uspješno proveli izbore, pripreme su bile pune poteškoća, provodile su se u zadnji trenutak i izazvale brojne sukobe, a u vremenu prije izbora događala su se zastrašivanja, pa čak i šokantno ubojstvo jednog od vodećih članova Izbornog povjerenstva.

Europarlamentarci koji su sudjelovali u Promatračkom izaslanstvu oštro su osudili ovakve činove te su naveli da se počinitelji što prije moraju izvesti pred lice pravde.

Zastupnici su pohvalili i obvezanost Neovisnog povjerenstva za izbore i granice (IEBC-a) i sudstva na rad u zakonskim okvirima, provođenje vladavine zakona i neovisno obavljanje zadataka u ovom izuzetno složenom izbornom okružju. Naveli su kao su uloga tehnologije i njena upotreba u izbornom procesu bili razlogom zabrinutosti u predizbornom vremenu, kao i detaljnih provjera na sam dan izbora te su zamolili kandidate i stranke da im omoguće nesmetano obavljanje posla i korištenje zakonskih kanala za rješavanje sukoba u slučaju izraženog nezadovoljstva procesom.

Zastupnici su naveli da i u budućnosti mogu potpuno računati na Europski parlament koji je obvezan na pružanje pomoći Keniji u cijelom demokratskom procesu.

Promatračka misija za izbore Europske unije na dan izbora u Keniji angažirala je više od 130 promatrača iz 28 država-članica EU-a, uključujući Kanadu, Norvešku i Švicarsku, koji su bili zaduženi za praćenju svih izbornih aktivnosti, uključujući glasovanje, brojanje i evidentiranje rezultata te će i dalje nastaviti neovisno i objektivno pratiti proces, uključujući i faze tabulacije rezultata i rješavanja prigovora, do objave konačnog rezultata. Konačno izvješće s preporukama bit će objavljeno dva mjeseca nakon procesa.

Zovko je nakon izbora izjavila: “Impresivno je bilo vidjeti Kenijce koji su od ranih jutarnjih sati čekali negdje i po četiri sata kako bi ostvarili svoje biračko pravo. Najvažnije je sad nakon konačne objave rezultata i nalaza izborne komisije da zemlja sačuva mir i jedinstvo te nastavi biti primjer demokracije i stabilnosti u ovom dijelu Afrike.”/HMS/

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.