Željana Zovko

Objavljeno: 11.9.2017.
Hms.ba

ZOVKO U TALLINNU: Nužne institucionalne i političke reforme na zapadnom Balkanu

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjelovala je na okruglom stolu o stanju na zapadnom Balkanu. Okrugli stol, koji je održan u sklopu Međuparlamentarne konferencije o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP), moderirao je David McAllister, predsjedatelj Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zovko se tijekom svog obraćanja osvrnula na Berlinski proces i navela kako je posljednji održani summit u Trstu pokazao ohrabrujući korak prema zemljama zapadnog Balkana na području gospodarske i regionalne suradnje kako bi ih se pripremilo za članstvo u Europskoj uniji. Istaknula je da bi ispunjavanje gospodarskih kriterija trebalo pratiti provedbu administrativne i reforme javnog sektora kako bi se zadovoljili tržišni uvjeti i velika konkurencija na jedinstvenom tržištu, a to će stvoriti prednosti za gospodarstvo, a što je najvažnije za građane.

Zovko je naglasila da ispunjavanje gospodarskih kriterija, koji su itekako važni, ne bi trebalo ići prije ključnih institucionalnih i političkih reformi u zemljama zapadnog Balkana.

“Iako problemi u institucionalnim i političkim strukturama u nekim zemljama nisu tako vidljivi kao ekonomski, njihovo nerješavanje može stvoriti ozbiljne posljedice.“ dodala je Zovko.

Zovko je istaknula probleme i potencijalne posljedice koje politička i institucionalna nestabilnost mogu stvoriti. Neki od njih su nedostatak investicija, spora administracija, korupcija, neučinkovit pravosudni sustav te drugi slični problemi.

„Europska unija bi trebala osigurati i usredotočiti se na provedbu tih reformi u zemljama zapadnog Balkana. Implementacijom institucionalnih i političkih reformi stvorit ćemo stabilne uvjete za bilo koje druge reforme.“ dodala je Zovko na kraju svog obraćanja./HMS/

Izvor:

Hms.ba

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.