Željana Zovko

Objavljeno: 31.1.2020.

Brexit i prijelazno razdoblje – budućnost odnosa između Kraljevstva i EU-a

Brussels, 31. siječanj 2020.

Europski parlament je 29. siječnja usvojio Sporazum o povlačenju Ujedinjenog kraljevstva iz EU-a, što je posljednji korak Brexita. Za mene je ovo tužan događaj i osobno bi mi bilo puno draže da su naši britanski prijatelji odlučili ostati u obitelji.  Međutim, pozitivna strana je da  više od 3,5 godine od referenduma o Brexitu sada jasnije vidimo budućnost Ujedinjenog kraljevstva.

Ujedinjeno kraljevstvo više nije član EU-a i nema pravo glasa u donošenju odluka, no u prijelaznom razdoblju, čije trajanje je planirano do kraja ove godine i dalje je obvezno pridržavati  se europskih propisa. U prijelaznom će razdoblju dosta stvari ostati nepromijenjeno. Ujedinjeno kraljevstvo ostaje član jedinstvenog europskog tržišta i Carinske unije, i dalje će primjenjivati presude Europskog suda, a putovanje u Kraljevstvo neće biti otežano nikakvim restrikcijama.

EU i Ujedinjeno kraljevstvo iskoristit će prijelazno razdoblje za definiranje pojedinosti vezanih za njihov odnos u budućnosti, kao i za pripremanje Ujedinjenog kraljevstva za željenu razinu neovisnosti od Unije. Premijer Ujedinjenog kraljevstva želi da se trgovinski  sporazum s EU-om zaključi u roku kraćem od jedne godine. No, to ipak nece biti nimalo lagan zadatak. Pored velikog broja internih europskih propisa,  EU ima više od 750 bilateralnih sporazuma zaključenih s regijama iz cijelog svijeta. Ako se dvije strane ne usuglase drugačije, Ujedinjeno ce kraljevstvo izgubiti sve pogodnosti i svu pravnu sigurnost koju ovi sporazumi podrazumijevaju, te će morati sami iznova pregovarati. Europska je unija spremna na pregovore, ali u tim će pregovorima dosljedno štititi svoje interese. Unija želi imati Ujedinjeno kraljevstvo za snažnog partnera, no izlaskom iz EU-a UK gubi sve pogodnosti države članice. S obzirom na složenost zadatka koji je pred nama, vrlo je vjerojatno da će pregovori o trgovinskom sporazumu biti  puno kompliciraniji od sporazuma o Brexitu, te nas ne bi trebalo iznenaditi ako se pijelazno razdoblje produži.

Sada, kada Ujedinjeno kraljevstvo više nije član Unije, odnosi između Kraljevstva i EU-a bit će riješavani na Odboru za vanjske  poslove. Ja ću, kao zamjenica koordinatora EPP-a  u AFET-u uvijek biti otvorena za rad s Ujedinjenim kraljevstvom na konstruktivnoj i pozitivnoj budućnosti. Imamo toliko toga zajedničkog – povijest, kulturu i vrijednosti, kao i članstvo u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama, a ako u nešto možemo biti sigurni, to je da EU želi imati najbolje moguće odnose sa svojom sada već bivšom članicom.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.