Željana Zovko

Objavljeno: 17.12.2020.

Europski parlament sa 689 glasova usvojio izvješće zastupnice Zovko o produljenju statusa Europskih prijestolnica kulture za 2020.godinu

Bruxelles, 17. prosinca 2020. godine

Europski parlament usvojio je sa 689 glasova izvješće o produljenju statusa Europskih prijestolnica kulture za godine 2020.-2033. Ovime su zastupnici dali konačno zeleno svjetlo za mogućnost produljenja statusa Europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu, Rijeke i Galwaya, do kraja travnja 2021. Nove prijestolnice kulture, planirane za 2021. godinu, odgađaju se do 2022. i 2023. godine.

Izvjestiteljica za ovo izvješće, Željana Zovko, pozdravila je usvajanje na plenarnoj sjednici, kazavši da odluka Europskog parlamenta i Vijeća može stupiti na snagu prije kraja godine. Zovko je naglasila značaj ovog izvješća za kulturni sektor u pogođenim gradovima.

“Program Europskih prijestolnica kulture slavi raznolikost europske kulture. Promoviramo tradicije i kulturnu baštinu i nudimo pozornicu za lokalne kreativne projekte.” – izjavila je Zovko.

“Na žalost, i Rijeka i Galway ozbiljno su pogođeni ograničenjima uvedenima zbog pandemije Covid 19.” Zovko je istaknula kako su planirani događaji morali biti otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati provedene pripreme. Europska unija je u bliskoj suradnji s pogođenim gradovima preuzela odgovornost za pružanje potpore kulturnom sektoru u tijeku pandemije i predstavila je ovaj prijedlog koji prijestolnicama nudi još jednu šansu za ostvarivanje ciljeva na način koji će biti istovremeno zdravstveno siguran, ali i kulturološki obogaćujući.

Cilj izvjestiteljice Zovko bio je u procesu sastavljanja izvješća postići najbolje moguće rješenje. Održala je razmjenu mišljenja s povjerenikom Schinasom i održavala blisku komunikaciju s Vijećem Europske unije. Nakon što je predstavljen prijedlog kompromisnog sporazuma, Europski parlament je početkom prosinca usvojio tekst na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje.

Današnjim izglasavanjem ovog izvješća potvrđena je europska poruka potpore Europskim prijestolnicama kulture.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.