Željana Zovko

Objavljeno: 18.6.2020.

Europski parlament usvaja preporuke za sastanak na vrhu EU-a o Zapadnom Balkanu

Bruxelles, 18. lipnja 2020.

 

Europski parlament je na plenarnoj sjednici izglasao konačno odobrenje za preporuke za sastanak na vrhu EU-a o Zapadnom Balkanu, kojim se zemljama Zapadnog Balkana šalje snažna poruka o kontinuiranoj potpori njihovoj europskoj perspektivi. Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica  koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove, Željana Zovko, pozdravila je usvajanje Izvješća.

Zovko je naglasila da je zagrebački summit o šest zemalja Zapadnog Balkana obilježio hrvatsko predsjedanje kao najznačajniji događaj. „Hrvatska se pokazala kao istinska predvodnica u EU-u i partnerica Zapadnom Balkanu.” Zovko vidi značajnu poruku i u tomu da je Hrvatska jasno ukazala na potrebu za kooperativnom regijom, kao i činjenicu da je upravo ona od svih država članica najviše izložena  stvarnim i potencijalnim nestabilnostima na Zapadnom Balkanu.

U Izvješću je naglašena solidarnost Europske unije i zemalja iz regije u trenucima pandemije korona virusa. „Europska unija je u znak snažne povezanosti s regijom mobilizirala više od 3,3 milijarde € za Zapadni Balkan i potvrdila poseban odnos s regijom omogućivši joj pristup dodatnim instrumentima europske pomoći.”

Zovko je također naglasila da je potrebno uzeti u obzir preporuke Europskog parlamenta. „Europski parlament je i dalje najveći zagovornik pristupa zemalja Zapadnog Balkana, a cilj je ovih preporuka osnažiti europske integracije.” – izjavila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.