Željana Zovko

Objavljeno: 12.10.2017.

(HRT4) “Nedopustiva usporedba hrvatske i katalonske borbe za samostalost”

U Studiju 4 o situaciji u Španjolskoj razgovarali smo s europarlamentarnom zastupnicom HDZ-a Željanom Zovko i zastupnikom SDP-a Toninom Piculom.

Željana Zovko rekla je kako je stajalište pučana da se čitav proces mora rješavati unutar zemlje, da se Ustav Kraljevine Španjolske mora poštovati, da se situacija mora smiriti i dovesti u zakonodavne okvire.

Tonino Picula je rekao kako najveći broj socijalista i demokrata podržava integritet Kraljevine Španjolske, no vrlo su kritični prema vladi Mariana Rajoya koji je upotrijebio silu protiv onih koji su poželjeli na referendumu zaokružiti opciju nezavisnosti Katalonije. I dalje ćemo pratiti na koji način će se središnje vlasti odnositi prema Kataloncima, dodao je.

Željana Zovko iskoristila je priliku te Španjolcima čestitala Dan nezavisnosti i Dan Gospe od Stupa. Rekla je kako ne očekuje daljnje provokacije. Prema njenom mišljenju, ovo je situacija koja je eskalirala mimo svih očekivanja. Ekstremna ljevica u Kataloniji je isprovocirala niz događaja koji su otišli u neželjenom pravcu, naglasila je.

Za nju je nedopustiva usporedba hrvatske borbe za samostalnost s katalonskom. Kraljevina Španjolska ima pet stotina godina dugu povijest i ne može se uspoređivati s Jugoslavijom. Stupanj decentralizacije koji postoji u Španjolskoj na toliko je zavidnom nivou da se sve ostale zemlje u Europi mogu ugledati na nj.

Picula je rekao kako gotovo sve zapadnoeuropske i sjevernoeuropske države mogu postati poprište političke borbe neke od regija za samostalnost te da je upravo zbog toga reakcija Europske unije bila stidljiva. Pokušali su ignorirati taj problem. Za budućnost integriteta Europske unije, pitanje Katalonije opasnije je od samog Brexita.

Video : http://vijesti.hrt.hr/409919/nedopustiva-usporedba-hrvatske-i-katalonske-borbe-za-samostalost

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.