Željana Zovko

Objavljeno: 3.5.2020.

Hrvatska među prvim zemljama koje su dobile medicinsku opremu iz programa RescEU

Brussels/Split, 3. svibnja 2020.

 

Hrvatska je među prvima dobila medicinsku opremu iz programa RescEU iz Mehanizma  Unije za civilnu zaštitu. Hrvatskoj, Italiji i Španjolskoj isporučeno je više od 330.000 zaštitnih  maski kao pomoć u epidemiji COVID-a 19. Europska je komisija prije mjesec dana donijela odluku o korištenju RescEU-a za pravljenje zalihe medicinske opreme za države-članice koje su najviše pogođene prirodnim katastrofama i katastrofama uzrokovanima ljudskim djelovanjem, uključujući trenutnu zdravstvenu krizu.

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo prvom isporukom pomoći Hrvatskoj. Nakon što je razorni zemljotres pogodio Zagreb u ožujku, Zovko je uputila dopis povjereniku za upravljanje krizama, Janezu Lenarčiču, zamolivši da se Hrvatsku zbog tragičnih okolnosti svrsta u prioritete pri raspodjeli pomoći. „Zaista je ohrabrujuće da i u ovoj epidemiji možemo računati na europsku solidarnost. Sada, kada su sve države-članice zabrinute za sigurnost svojih građana, Europska unija je donijela ispravnu odluku o izgradnji vlastite zalihe za kritične situacije.”

 

Zovko je nadalje izjavila da je jako zadovoljna ukupnim rezultatom programa RescEU i Mehanizma  Unije za civilnu zaštitu u krizi s kojom se Europa nikada ranije nije suočila. Zovko je u prošlom mandatu u Europskom parlamentu kao izvjestiteljica u Odboru za razvoj bila aktivno angažirana na jačanju Mehanizma i uspostavljanju RescEU-a.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.