Željana Zovko

Objavljeno: 8.12.2017.

[IZ MEDIJA]Milijuni u Nepalu glasali za predstavnike u državnim i pokrajinskim skupštinama

KATHMANDU, Nepal (AP) — Milijuni građana Južnog Nepala izašli su u četvrtak na zadnji krug izbora za predstavnike u državnoj i pokrajinskim skupštinama, koji su prošli većinom mirno.

Ovi izbori, održani u dva kruga, prvi su izbori za predstavnike u sedam pokrajinskih skupština, osnovanih po Ustavu iz 2015. godine, kojeg prvobitno nisu prihvaćale etničke skupine u Južnom Nepalu. Skupštine će imenovati sedam pokrajina po Ustavu i usvojiti potrebne lokalne akte.

Na izbore u četvrtak odazvalo se oko 12 milijuna ljudi u južnom dijelu himalajske nacije, gotovo 80% ukupnog stanovništva.

Glasači u sjevernoj, planinskoj regiji glasali su u prvom krugu izbora 26. studenog, a brojanje glasova u nekim područjima počelo je u četvrtak na večer.

Brojanje glasova u ostalim dijelovima zemlje otpočet će petak i trajat će nekoliko dana, jer je potrebno vremena da se glasačke kutije s glasačkim listićma dopreme iz udaljenih seoskih mjesta u centre za brojanje glasova.

Prema procjeni predsjednika Izbornog povjerenstva Ayodheeija Prasada Yadava na uzbore se odazvalo 67% građana i izbori su protekli bez većih problema.

Glasači su se počeli okupljati ispred glasačkih mjesta, koja su otvorena u 7 sati ujutro, u glavnom gradu Kathmandu.

„Ovo su prvi lokalni izbori i želim glasati, jer se nadam da će izabrane lokalne vlasti pokrenuti razvoj.” – kaže Kedar Sharan Raya, 74-godišnja odvjetnica u mirovini.

„Danas glasam prvi put nakon jako puno godina, jer uspostavljanje pokrajina donosi novu nadu.” – kaže Prasad Shrestha, 70-godišnji poduzetnik.

Tisuće policajaca i vojnika osiguravalo je izbore. Ulice su bile zatvorene za automobile, tako da se do najbližih glasačkih mjesta išlo pješice.

Izbore su pratili međunarodni i domaći promatrači.

Voditeljica promatračke misije Europske Unije Željana Zovko izjavila je da promatrači nisu uočili nikakve probleme na glasačkim mjestima koje su obišli.

Nepal se otisnuo na svoj spori put k demokraciji 2006. godine, kada je kralj pod pritiskom demonstranata morao napustiti prijestolje. Dvije godine nakon toga, u Nepalu je i službeno ukinuta monarhija koja je vladala stoljećima i zamijenjena je federalnim sustavom, koji će na najbolji način služiti ovim najsiromašnijim nacijama svijeta.

Međutim, zbog nesuglasica između političkih stranaka, Ustav, kojim je Nepal uređen kao republika, implementiran je tek 2015. godine.

Etničke skupine u Južnom Nepalu pobunile su se vrlo brzo nakon stupanja novog Ustava na snagu. U protestima, koji nisu prošli mirno, poginulo je oko 50 ljudi.

Etnička skupina Madhesi tražila je veći dio teritorija u pokrajini koja im je dodijeljena, jer predstavljaju najveći dio stanovništva. Njihovi su demonstranti mjesecima blokirali granicu s Indijom, sprječavajući uvoz goriva i i ostale robe u Nepal.

prosinca 2017., 06:59 | Izvor: BINAJ GURUBACHARYA

http://www.columbiabasinherald.com/article/20171206/AP/312069692

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.