Željana Zovko

Objavljeno: 1.4.2019.

Izvješće zastupnice Zovko usvojeno na 37. zasjedanju EU-AKP-a u Bukureštu

Brussels, 29. ožujka

U Bukureštu je od 18. do 20. ožujka održano 37. zasjedanje Zajedničke parlamentarne skupštine Afričke, karipske i pacifičke skupine država i članica Europske unije, na kojem su se okupili zastupnici u Europskom parlamentu i predstavnici afričkih, karipskih i pacifičkih država, potpisnica Sporazuma iz Cotonoua, koji je temelj suradnje skupine ovih država i EU-a. Neke od glavnih tema na zasjedanju bile su pregovori o inicijativi EU-a i UN-a za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojčicama i utjecaj Brexita na partnerstvo AKP-a i EU-a.

Na glasovanju 20. ožujka usvojeno je Izvješće, na kojem je zastupnica Željane Zovko radila kao izvjestiteljica, a u kojem se razmatraju načini na koje obnovljiva energija može pomoći održivom gospodarskom razvoju u afričkim, karipskim i pacifičkim državama, posebice u udaljenim područjima. Europska unija ovom inicijativom promovira UN-ov cilj održivog razvoja br. 13 o odgovoru na klimatske promjene, te cilj br. 7 o pristupačnoj i čistoj energiji do 2030. godine.

Zovko je izrazila zadovoljstvo rezultatom glasovanja. “Suradnja između afričkih, karipskih i pacifičkih država i EU-a na obnovljivoj održivoj energiji od životnog je značaja za ljude koji žive u udaljenim područjima. Usvajanjem ovog Izvješća nastavljamo zajednički rad na izgradnji humanije budućnosti.” Usmjeravanjem na izvore obnovljive energije, EU se usmjerava na pozitivne učinke na uvjete življenja svih pojedinaca, kao i na pozitivne učinke za cijeli okoliš.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.