Željana Zovko

Objavljeno: 29.10.2020.

Izvjestiteljica iz sjene ispred EPP-a Željana Zovko pozdravila usvajanje Izvješća o posljedicama epidemije COVID-a 19 na vanjsku politiku EU-a 

Bruxelles, 29 listopada 2020.

Odbor za vanjske poslove u ponedjeljak je s 49 glasova za, 6 glasova protiv i 12 suzdržanih glasova usvojio Izvješće o posljedicama epidemije COVID-a 19 na vanjsku politiku Europske unije. Virus nije utjecao samo na uvjete življenja, nego i na geopolitičku dinamiku.

Izvjestiteljica iz sjene ispred EPP-a za ovo Izvješće Željana Zovko tom je prigodom izjavila: „Europska je unija osnivanjem Tima Europa pokazala spremnost pružiti pomoć partnerima koji se uočavaju s poteškoćama u vremenu pandemije. Na žalost, napori koji se u ovoj situaciji ulažu u Europskoj uniji i u susjednim zemljama nailaze na opstrukcije od strane nekoliko globalnih igrača. Dezinformativne kampanje ugrožavaju aktivnosti koje provodimo, uključujući u zemljama Zapadnog Balkana, a također izravno ugrožavaju zdravstvenu situaciju.”

Prema Izvješću, pandemija COVID-a 19 donijela je velike promjene na polju međunarodnih poslova.  EU mora ojačati svoju internu otpornost, razviti nova partnerstva, te osnažiti multilateralističku viziju na  globalnoj razini. Nadalje, u Izvješću stoji da veliki broj vlada i političkih čelnika u cijelom svijetu koristi krizu za jačanje autoritativne vladavine i promicanje vlastitih političkih ciljeva ograničavanjem ljudskih prava i podrivanjem demokratskih standarda.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.