Željana Zovko

Objavljeno: 23.10.2018.

‘Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju, uslijed cijelog niza promjena izbornog zakona u posljednja dva desetljeća’

Strasbourg, 23. listopada 2018.

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko sinoć je sudjelovala na plenarnoj sjednici u Strasbourgu gdje je izrazila zabrinutost zbog ishoda izbora u Bosni i Hercegovini  i mogućih posljedica na temelju prvih reakcija pojedinih izabranih dužnosnika u Sarajevu.

Tijekom rasprave zastupnica Zovko navela je da će Hrvatska,  kao  članica Europske unije te kao jamac Daytonskog Pariškog mirovnog sporazuma, nastaviti budno pratiti razvoj situacije u ovoj zemlji  i njezin utjecaj na mir i stabilnost.

“Ohrabrena izjavom Mogherini i Hahna o poštivanju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o slučaju Ljubića, pri formiranju Doma naroda smatram da je krajnje vrijeme da se donese izborni zakon kako bi Bosna i Hercegovina izbjegla produbljenje krize. Svako daljnje nepromišljeno podražavanje aktera koji podupiru dva ekstrema, centralizaciju i separatizam, vodi ka polarizaciji zemlje”, naglasila je zastupnica Zovko.

Pozvala je na končano razmatranje  položaja treće konstitutivne zajednice koja je kroz povijest uvijek birala sredinu između dva spomenuta ekstrema i predvodila zemlju Euroatlantskim integracijama.

“Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju, uslijed cijelog niza promjena izbornog zakona u posljednja dva desetljeća. Smatram da Bosna i Hercegovina može prevladati postojeće probleme samo ako se sve tri konstitutivne zajednice slože  i osiguraju da svaka od njih ima jednak ulog u državi”,  izjavila je Zovko.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.