Željana Zovko

Objavljeno: 12.3.2021.

Međunarodni dan žena, usvajanje programa EU4Health i rasprave o Siriji i DR Kongo

12. ožujka 2021. godine

Ovaj tjedan se u Bruxellesu održalo mjesečno plenarno zasjedanje Europskog parlamenta. U ponedjeljak su zastupnici obilježili Međunarodni dan žena, a tijekom tjedna odobren je niz zakonodavnih prijedloga, poput novog programa InvestEU za strateška i inovativna ulaganja, te zdravstvene strategije EU4Health čiji je cilj osnažiti zdravstvene sustave država članica EU-a i učiniti ih otpornijima na buduće krize. U srijedu su zastupnici prisustvovali svečanom potpisivanju zajedničke izjave Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije o Konferenciji o budućnosti Europe. Time se pokrenula Konferencija koja treba odgovoriti na stare i nove izazove te osnažiti europsku solidarnost. Pored toga, održale su se i rasprave o stanju u Gruziji i Siriji, novim ribarskim pravilima EU-a, završetku procesa geo-blokiranja i načinima rješavanja ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 kroz ulaganja, konkurentnost i vještine.

Međunarodni dan žena i konferencija “Žene i COVID-19”

U središtu plenarne sjednice u ožujku bio je Međunarodni dan žena, a tijekom čijeg obilježavanja su se Europskom parlamentu obratile predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris i premijerka Novog Zelanda Jacinda Arden porukama na temu ženskog vodstva tijekom pandemije COVID-19. Zastupnica Željana Zovko aktivno je radila na pitanjima jednakosti muškaraca i žena, te zastupljenosti žena u politici i procesima odlučivanja. Kao izvjestiteljica EPP-a u sjeni, posebno intenzivno je radila na ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a. Također, povodom Međunarodnog dana žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je konferenciju “Žene i COVID-19” na kojoj je Zovko govorila o načinima na koji Europski parlament i ostale europske institucije rade na promicanju spolne ravnopravnosti. Podsjetila je da je na početku mandata predsjednica Komisije inzistirala na strogom poštivanju ženske kvote, ali je i zaključila, da kada je riječ o raznim rukovodećim pozicijama, ciljevi još nisu ostvareni. „Borimo se svim raspoloživim mjerama da u budućnosti žene ne budu samo servis, nego da su apsolutno zastupljene kada  se odlučuje o bitnim pitanjima“, istaknula je Zovko i dodala kako je izuzetno važno razbiti stereotipe i ohrabriti mlade djevojke da se aktivnije uključe u sve dijelove društva, a mediji mogu pritom odigrati ključnu ulogu.

Usvajanje programa EU4Health

Zastupnici su usvojili izuzetno važan program EU4Health. S proračunom od 5,1 milijardi eura, ovaj program pridonijet će područjima u kojima EU može dodati vrijednost, poput borbe s prekograničnim zdravstvenim prijetnjama i zaraznim bolestima, pružanjem podrške zdravstvenim sustavima država članica i stavljanjem na raspolaganje lijekova i medicinskih proizvoda. Zovko je navela da je od ključne važnosti osigurati da program EU4Health izvuče pouke iz pandemije COVID-19 i podrži radnje za nadogradnju zdravstvenih sustava u državama članicama EU-a. Također, kao supredsjedateljica skupine zastupnika Europskog parlamenta za zdravlje pluća, Zovko je izrazila zadovoljstvo što će EU4Health financirati napore za prevenciju i dijagnozu nezaraznih bolesti poput raka, kroničnih bolesti dišnog sustava i dijabetesa.

Vanjskopolitičke debate o Siriji i situaciji u DR Kongo

Tijekom tjedna, Zovko je sudjelovala u dvije vanjskopolitičke plenarne rasprave. Tijekom rasprave o stanju u Siriji naglasila je kako je regija postala poprištem posredničkih ratova i nestabilnosti. Zovko je pozdravila napore za pronalazak mirnog rješenja putem V. Briselske konferencije i istaknula da vanjskoj politici EU-a nedostaje snažan alat u kojem međureligijski dijalog može odigrati ulogu u pomirenju među stanovništvom. Pored toga, Zovko je govorila i tijekom rasprave o situaciji u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo i atentatu na talijanskog veleposlanika Attanasija. Zovko je navela da je potrebno provesti temeljitu istragu o ovim događajima, te ponovno procijeniti sigurnosne mjere u misijama UN-a i EU-a, a potom je zaključila kako bez sigurnosti nema ni razvoja.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.