Željana Zovko

Objavljeno: 20.4.2017.
Matea Marinović

Moje iskustvo stažiranja u Europskom parlamentu

Prije 5 i pol godina, nakon završetka srednje škole u Mostaru, znala sam kojim putem želim ići u svom daljnjem školovanju. Odlučila sam upisati Filozofski fakultet u Mostaru, smjer politologija. Gledajući iz ove perspektive danas, znam da nisam pogriješila. Od prve godine fakulteta sam željela stažirati u Europskom parlamentu.

Nakon uspješno završenog diplomskog studija politologije, smjer međunarodna politika i diplomacija, kao i svaka druga mlada osoba, razmišljala sam što dalje.

S obzirom na to da je zastupnica Željana Zovko mojim kolegama i meni držala vježbe na studiju politologije o vanjskoj politici i diplomaciji, nakon što je postala zastupnica u Europskom parlamentu, odlučila sam joj poslati motivacijsko pismo i CV s molbom da me primi na staž u svom uredu.

Oduševljenje je bilo veliko kad sam pročitala mail da sam primljena na staž, ali i napetost i nervoza u razmišljanju što me čeka kada dođem u Bruxelles. S velikom vjerom i hrabrošću zaputila sam se u Belgiju.

Moj prvi radni dan u Parlamentu je prošao u upoznavanju asistenata i stažista zastupnice Zovko, koji su me uputili u moje dužnosti i obveze kao stažista u uredu. Svaki početak je težak i zbunjujući, no s vremenom sam sam se snašla i lagano uhodala u posao.

Stažiranje u uredu zastupnice Željane Zovko u Europskom parlamentu prožeto je raznovrsnim aktivnostima. Zastupnica Zovko je članica različitih odbora i izaslanstava: Odbora za razvoj i Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Izaslanstva u Europsko-latinoameričkoj parlamentarnoj skupštini, kao i Izaslanstva u Zajedničkoj parlamentarnoj skupštini AKP-a i EU-a.

Kao stažistica radim pripreme za sastanke odbora i izaslanstava čijih je zastupnica članica. Mogu potvrditi da sam slušajući i prateći sastanke Odbora za vanjske poslove i Odbora za razvoj dosta toga naučila. Često su teme popraćene aktualnim događanjima u svijetu, zatim predstavljanjem izvješća pojedinih zastupnika o stanju u određenim zemljama. Primjerice, često na sastanku Odbora za vanjske poslove budu teme o zemljama Zapadnog Balkana, što obvezno popratim.

Tempo rada u Parlamentu je jako zahtjevan. Radi se i po 12 sati dnevno, no sve je lakše pratiti kada postoji dobro koordiniran rad zastupnika, asistenata i stažista.

Jednom u mjesecu, na četiri dana, cijeli Parlament se seli u Strasbourg.  Na plenarnim sjednicama pratim sastanke odbora, zatim EPP grupe (Europska pučka stranka), gdje pišem pripreme i bilješke. Dnevni red plenarne sjednice je ispunjen do zadnjeg dana. Nerijetko se ostaje i do 23 sata.

Posao stažista zahtijeva vještine bez kojih ne bi moglo efektno raditi. Primjerice, treba poznavati radne jezike Europskog parlamenta, u ovom slučaju engleskog, da bi mogao pratiti redovite sjednice te pisati bilješke. Tu su svakako i brzina, ažurnost, pisanje bilješki, organiziranost i sve to u svrhu zahtjevnog praćenja rasporeda zastupnika.

Stažiranje u Europskom parlamentu je jedno ogromno iskustvo za mene. Mjesto je to gdje stječem svoje prvo radno iskustvo, ali i nova znanja.

Brojne su mogućnosti za stažiranje u europskim institucijama koje se pružaju hrvatskim državljanima. Ovim putem, svojim iskustvom, želim motivirati i potaknuti mlade ljude da budu uporni u ostvarivanju snova i ciljeva. To je jedno dragocjeno iskustvo koje će vas izgraditi kao osobu i dodatno obogatiti za cijeli život.

Matea Marinović

 

 

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.