Željana Zovko

Objavljeno: 15.12.2020.

Najava: Zovko na međunarodnoj konferenciji „Naslijeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma”

Bruxelles, 15. prosinca 2020. godine

Danas će se povodom obilježavanja 25. obljetnice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s početkom u 14 sati održati međunarodna konferencija „Naslijeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“ u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske. Sudionici će u tri panela razgovarati o događajima koji su prethodili sklapanju mirovnog sporazuma, te o putu naprijed prema načelu tri konstitutivna naroda. Na posebnom panelu razgovarat će se o posvećenosti Bosne i Hercegovine euro-atlantskim integracijama. Konferenciju će otvoriti predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt, a pozdravne govore održat će predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Uvodna izlaganja održat će Josep Borrell Fontelles, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Jean-Yves Le Drian, ministar europskih i vanjskih poslova Francuske i Sergei Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko obratit će se na trećem panelu. U okviru istog panela predviđeno je obraćanje ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana, povjerenika za proširenje Olivera Várhelyija, bivšeg premijera i bivšeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije, predsjedatelja Doma naroda Bosne i Hercegovine Nikole Špirića i predsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedatelja Doma naroda Dragana Čovića. Putem video linka sudionicima panela obratit će se posebni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj, W. Robert Kohorst.

Zovko u Europskom parlamentu aktivno radi na odnosima između Europske unije i Bosne i Hercegovine te na pitanjima mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Organiziranjem posebnog izdanja knjige VM Raguža „Who saved Bosnia” značajno je doprinijela razgovoru o tomu što je sve naučeno 25 godina nakon potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i pokazala da se BiH još uvijek bori s istim problemima kao i tada. Zovko naglašava da je potrebno pokrenuti sadržajne razgovore o neuspjehu politika za BiH, predstavljenih u zadnjih 25 godina, osobito kada se radi o promoviranju jednakopravnosti treće konstitutivne zajednice. Zovko je prije dva tjedna bila jedna od suorganizatora sjednice o naučenima lekcijama o Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu na međuparlamentarnoj sjednici Odbora za vanjske poslove.

Program možete pronaći ovdje, a konferenciju možete pratiti putem ove poveznice.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.