Željana Zovko

Objavljeno: 17.4.2020.

[NEWSLETTER] Novi paket pomoći i koordinirano djelovanje Europske unije u borbi protiv pandemije

Bruxelles/Split 17. travnja 2020. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na plenarnoj sjednici koja je zbog izvanrednih okolnosti ponovno održana na daljinu. Naglasak travanjske izvanredne plenarne sjednice bio je drugi paket mjera europske pomoći od preko 3 milijarde eura državama članicama za pomoć zdravstvenom sustavu i olakšavanju gospodarskih posljedica pandemije uzrokovane COVID-19. Zovko je pratila sjednicu na daljinu iz Splita i pozvala na jedinstvo, solidarnost i suradnju tijekom ove nezapamćene krize kako bi Europska unija osigurala zajednički, učinkovit i koordiniran odgovor na trenutnu kao i na buduće krize na europskoj razini.

 

Zasjedanje je obilježeno izjavama i raspravom zastupnika s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom o jačanju koordiniranog odgovora EU-a na zdravstvenu i gospodarsku krizu, nakon čega je uslijedila zajednička rezolucija o koordiniranom djelovanju EU-a u borbi protiv pandemije COVID-19 i njezinih posljedica. Zastupnici su velikom većinom glasova odobrili zajedničku rezoluciju i u njoj pozvali na izdavanje europskih obveznica za oporavak, osnivanje Europskog fonda solidarnosti za COVID-19 te pozvali države članice da izvuku pouke iz ove pandemije kako bi u budućnosti mogle izgraditi još snažniju i solidarniju Europsku uniju.

 

U sklopu svojih hitnih mjera Komisija je predstavila deset zakonodavnih prijedloga među kojima se nalaze i dvije izmjene europskog proračuna za 2020. godinu kao i dodatne izmjene posebnih financijskih instrumenata. Zovko je podržala izmjene proračuna kojima je oslobođeno 2,7 milijardi eura za pomoć zdravstvenim sustavima i ublažavanju humanitarnih posljedica pandemije COVID-19, kao i dodatnih 300 milijuna eura za Mehanizam Unije za civilnu zaštitu, 350 milijuna eura za zadovoljavanje potreba proizašlih iz povećanog migracijskog pritiska u Grčkoj, 115 milijuna eura za hitan odgovor kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje pandemije te 100 milijuna eura za potporu Albaniji nakon prošlogodišnjeg potresa. Nadalje, Zovko je glasala za prijedloge Komisije kojim se povećava fleksibilnost korištenja EU fondova, proširuje sustav FEAD (Fonda europske pomoći za najpotrebnije) na oboljele od koronavirusa, pojačavaju mjere za sektor ribarstva te uklanjaju regulatorne prepreke u kretanju medicinske opreme unutar Unije.

 

Pored toga, Zovko u sklopu parlamentarnog rada nastavlja pregovore kao izvjestiteljica EPP-a za financijski instrument IPA III, kao i rad kao izvjestiteljica EPP-a u sjeni na izvješću o sigurnosnoj suradnji EU-a i zemalja Sahela te na izvješću o učinkovitim mjerama za „zeleni“ Erasmus +, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti.

Sljedeća plenarna sjednica održat će se u izvanrednom obliku 13. i 14. svibnja 2020. godine.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.