Željana Zovko

Objavljeno: 21.5.2020.

[NEWSLETTER] Podrška kardinalu Puljiću na pravo slobode vjeroispovijesti i njegovanje kulture sjećanja, poziv na snažan novi VFO i paket oporavka

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na izvanrednoj plenarnoj sjednici koja je zbog krize uzrokovane koronavirusom ponovno održana na daljinu. Naglasak svibanjskog plenarnog zasjedanja bio je izglasavanje rezolucije Europskog parlamenta kojom je od Komisije zatražen snažan novi Višegodišnji financijski okvir kao i paket oporavka od ukupno 2 bilijuna eura koji će nositi gospodarsku obnovu Europske unije. Pored toga, povodom netrpeljive atmosfere i teških napada na Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini radi održavanja svete mise za žrtve Bleiburške tragedije u Sarajevu, Zovko je kao članica radne skupine EPP grupe za interkulturne odnose i međureligijski dijalog sa supredsjedavajućima Janom Olbrychtom i Györgyom Hölvényijem uputila pismo potpore kardinalu Vinku Puljiću. U pismu je s kolegama zastupnicima izrazila punu podršku na sigurno i slobodno izvršavanje vjerske službe kao i pravo na njegovanje kulture sjećanja.

Pored snažne podrške, Zovko je kao zamjenica koordinatora ispred EPP-a pri Odboru za vanjske poslove pokrenula pitanje sigurnosti kardinala Puljića i prava slobode vjeroispovijesti Hrvata u Bosni i Hercegovini zatraživši reakciju Komisije tijekom razmjene mišljenja s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem.

Zasjedanje su obilježile izjave i rasprava zastupnika s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom o zaključcima izvanrednog sastanka Vijeća, novom Višegodišnjem financijskom okviru i planu oporavka. Zovko je tijekom zasjedanja također prisustvovala raspravama o 70. obljetnici Schumanove deklaracije, upotrebi aplikacija za praćenje kontakata u borbi protiv koronavirusa te u raspravi o cjepivima i terapijama za bolest izazvanu virusom Covid-19.

Pored parlamentarnih rasprava, Zovko je posebno pozdravila prijedlog Komisije za makrofinancijsku pomoć partnerima u procesu proširenja i u susjedstvu u kontekstu krize uzrokovane pandemijom COVID-19. Europski parlament je podržao prijedlog od 3 milijarde eura potpore zemljama zapadnog Balkana i susjednim partnerskim zemljama od kojih je za Bosnu i Hercegovinu osigurano 250 milijuna eura. Zovko je podržala mišljenja za razrješnice europskih institucija za 2018. godinu, donošenje rezervnog plana radi nastavka financiranja europskih institucija i agencija u slučaju ne donošenja novog Višegodišnjeg financijskog okvira kao i privremene mjere koje se odnose na olakšavanje funkcioniranja europskih društava (SE) i europskih zadruga (SCE) tijekom trajanja krize Covid-19.

Tijekom tjedna, Zovko je gostovala u emisiji Club Europe belgijske mreže na francuskom jeziku, LesNews24, tijekom koje je sa španjolskim i francuskim novinarima govorila o utjecaju Covid-19 na turizam u EU i Hrvatskoj, planu oporavka te izglasavanju novog proračuna dok je u intervju za TV Jadran govorila o  preporukama Komisije za spas turističke sezone koja je značajno ugrožena.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.