Željana Zovko

Objavljeno: 13.7.2020.

[NEWSLETTER] Predstavljanje njemačkog predsjedanja Vijećem EU s kancelarkom Angelom Merkel, rasprava o negativnoj ulozi Turske i budućnost VFO-a i plana oporavka

Zastupnici u Europskom parlamentu sastali su se na plenarnoj sjednici kako bi raspravljali o aktualnim temama i donijeli niz važnih zakonodavnih dokumenta prije ljetne stanke. Glavni događaj srpanjske plenarne sjednice je bio posjet kancelarke Angele Merkel koja je predstavila prioritete njemačkog predsjedanja Vijećem EU pod sloganom „Zajedno za oporavak Europe“. Tijekom predsjedanja, Njemačka će se usredotočiti na dogovor oko Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i plana oporavka nakon pandemije, na budući odnos s Ujedinjenom Kraljevinom, klimatske promjene, digitalizaciju, migracije te ulogu Europe u svijetu. Pored toga, zastupnici su se također osvrnuli na posljednji sastanak Europskog vijeća od 19. lipnja te iznijeli očekivanja o budućem financiranju i gospodarskom oporavku, uoči idućeg sastanka Vijeća koji će se fizički održati 17. i 18. srpnja u Bruxellesu.

 

Zastupnica Željana Zovko prisustvovala je predstavljanju njemačkog predsjedanja tijekom kojeg su pored kancelarke Merkel govorili i predsjednica Komisije Ursula Von der Leyen, predsjednik Vijeća Charles Michel te predsjedavajući europskih pučana, Manfred Weber. Zovko je potom na sastanku kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) zahvalila kancelarki Merkel na svesrdnoj podršci hrvatskoj Vladi te je upitala hoće li Njemačka zadržati fokus koji je započeo premijer Plenković tijekom hrvatskog predsjedanja s politikom proširenja. Pored toga, u svojstvu zamjenice koordinatora Odbora za vanjske poslove (AFET) govorila je tijekom plenarne rasprave o stabilnosti i sigurnosti u istočnom Sredozemlju i negativnoj ulozi Turske.

 

U sklopu zasjedanja, Zovko je prisustvovala raspravi o politici Unije o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma te u raspravi o budućoj strategiji javnog zdravlja EU-a nakon COVID-19 te podržala obije parlamentarne rezolucije. Nadalje, prisustvovala je raspravama o trenutačnoj situaciji u Bjelorusiji, o izvješću o stanju ljudskih prava za 2019. godinu te o kulturnoj obnovi Europe. Tijekom glasovanja je podržala paket za mobilnost, rezoluciju Europskog parlamenta o humanitarnoj situaciji u Venezueli kao i izvještaj o kontroli financijskih aktivnosti Europske investicijske banke i izvještaj o zaštiti financijskih interesa Europske unije. Tijekom tjedna je također sudjelovala u radu Odbora za vanjske poslove (AFET), Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT), Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom (DSEE) te kao izvjestiteljica za vanjski financijski instrument IPA III na sastanku radne skupine za vanjske financijske instrumente.

 

Sljedeća plenarna sjednica održat će se od 14. do 17. rujna ali je izgledno kako će se održati posebna sjednica povodom dogovora o budućem financiranju i planu opravka krajem srpnja.

 

Govor zastupnice Zovko tijekom rasprave o stabilnosti i sigurnosti u istočnom Sredozemlju i negativnoj ulozi Turske:

Newsletter u pdf obliku:

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.