Željana Zovko

Objavljeno: 24.6.2020.

[ Newsletter ] Preporuke EP Zapadni Balkan i Istočno partnerstvo te borba protiv dezinformacijskih kampanja povezanih s koronakrizom

Zastupnica Željana Zovko sudjelovala je protekli tjedan na plenarnoj sjednici koja se zbog izvanrednih okolnosti održava iz Bruxellesa. Naglasak lipanjske plenarne sjednice je bio na preporukama za dovršavanje pregovora o budućim odnosima između EU i UK kao i dogovor europskih čelnika o obujmu novog višegodišnjeg financijskog okvira i paketa za oporavka koji su ključni kako bi Europska unija u narednom periodu uspješno prebrodila krizu. Pored toga, krajem lipnja završava hrvatsko predsjedanje Vijećem koje je obilježeno uspješnim mjerama za ublažavanje gospodarskih i društvenih posljedica krize virusa COVID-19 te vraćanjem proširenja na europski dnevni red što je i rezultiralo uspješnim održavanjem samita na vrhu o zapadnom Balkanu. Ovo je zadnja plenarna sjednica tijekom koje su hrvatski predstavnici zastupali Vijeće u Europskom parlamentu te će od sljedećeg mjeseca predsjedanje preuzeti Njemačka.

 

U sklopu zasjedanja, Zovko je prisustvovala razmjeni mišljenja s predsjednicom Komisije Ursulom Von der Leyen i predsjednikom Vijeća Charles Michelom o preporukama Europskog parlamenta za buduće odnose Europske unije i Ujedinjene Kraljevine te o očekivanjima ususret sastanka na vrhu šefova država o budućem financiranju i gospodarskom oporavku EU-a. Nadalje, prisustvovala je raspravama o Konferenciji o budućnosti Europe, planovima za zaštitu europskih industrija o preuzimanja trećih strana, zelenom financiranju, raspravi o turizmu i transportu nakon 2020. godine te o nadzoru schengenskih granica gdje je u rezoluciji zatražen žuran povratak slobode kretanja.

 

Zovko je ispred grupacije europskih pučana govorila za vrijeme rasprava o borbi protiv rasizma i diskriminacije u kontekstu ubojstva Georga Floyda i o posljedicama kampanja dezinformiranja u kontekstu koronakrize od stranih aktera. Pored toga, Zovko je kao izvjestiteljica financijskog instrumenta IPA III te kao stalna izvjestiteljica Europskog parlamenta za Azerbajdžan posebno pozdravila izglasavanje preporuka Europskog parlamenta Vijeću i Komisiji za zapadni Balkan i Istočno partnerstvo kao snažnu poruku potpore Europske unije njezinom susjedstvu.

 

Tijekom tjedna Zovko je gostovala u emisiji Tema dana na HRT-u tijekom koje je govorila o zapadnom Balkanu i Schengenu, dala je izjavu za N1 televiziju o dezinformacijskim kampanjama u Europi i njezinom susjedstvu dok je za azerbajdžansku televiziju ATV pričala svom radu i o aktualnostima u regiji. Povrh toga, Zovko je dala veliki intervju za Večernji list u kojem je govorila o priznanju koje je dobila za svoj rad u Europskom parlamentu.

 

Sljedeća plenarna sjednica održat će se od 8. do 10. srpnja 2020. godine.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.