Željana Zovko

Objavljeno: 31.3.2020.

[NEWSLETTER] Snažan odgovor Europske unije u zajedničkoj borbi protiv pandemije koronavirusa

 Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko protekli je tjedan unatoč izvanrednim okolnostima aktivno sudjelovala u parlamentarnom radu. Početkom tjedna uputila je pismo povjereniku za krizno upravljanje Janezu Lenarčiču u kojem je zatražila poduzimanje svih mjera kako bi Zagreb i Republika Hrvatska koji su se našli usred dvije krize, razornog potresa i pandemije koronavirusa, imali prioritet u raspodjeli medicinske opreme i dobili odgovarajuću pomoć Europske unije. Zovko je u proteklom mandatu sudjelovala u izradi unaprijeđenog Europskog mehanizma civilne zaštite i stoga je pozvala Europsku uniju da osigura pomoć Republici Hrvatskoj i Zagrebu iz programa RescEU i Europskog fonda solidarnosti (EUSF) koji i služi za pomoć regijama pogođenim prirodnim katastrofama. Također, Zovko je pozdravila odluku Komisije o osnivanju strateške zalihe medicinske opreme kao i odluku o povećanju sredstava za sustav rescEU za 80 milijuna eura.

Povodom tekuće krize, Zovko je kao zamjenica koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove i izvjestiteljica Europskog parlamenta za financijski instrument IPA III, pozvala povjerenika za proširenje Olivera Varhelyja da Europska unija pomogne i osigura dodatna sredstva zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv koronavirusa. Predložila je korištenje neiskorištenih sredstava iz financijskog instrumenta pretpristupne pomoći IPA kao i proširenje opsega Europskog fonda solidarnost (EUSF) na cijeli Zapadni Balkan kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa.

Krajem tjedna, Europski parlament je održao izvanrednu plenarnu sjednicu radi izglasavanja hitnih prijedloga Europske komisije za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, a zbog trenutne zdravstvene situacije zastupnici su prvi put glasali na daljinu. Zovko je sudjelovala u radu plenarne sjednice iz Splita putem videokonferencije.

Naglasak ove izvanredne sjednice bila je rasprava i glasanje o tri hitna prijedloga Komisije za ublažavanje ekonomskih i društvenih posljedica pandemije koronavirusa. Tijekom dana raspravljalo se i glasalo o investicijskoj inicijativi Coronavirus Response, prijedlogu proširenja područja djelovanja Europskog fonda solidarnosti (EUSF) te o privremenoj obustavi europskih pravila o zračnim lukama kako bi se zaustavili takozvani prazni letovi. Pored glasanja o hitnim zakonodavnim prijedlozima, prijepodne se održala razmjena mišljenja o trenutačnoj pandemiji koronavirusa između predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i prisutnih zastupnika nominiranih od strane političkih grupa koji su nazočili plenarnoj sjednici. Prijedlozi su podržani s gotovo jednoglasnom potporom zastupnika, što je pokazalo jedinstvo i solidarnost Europske unije u borbi protiv zajedničkog izazova – pandemije koronavirusa.

Zovko je podržala inicijativu Coronavirus Response kojom se uz dodatna sredstva Komisije, mobiliziraju i neiskorištena sredstva iz postojećih europskih fondova. Od oslobođenih 37 milijardi eura, Hrvatska bi mogla iskoristiti ukupno oko 1,16 milijardi eura u svrhu ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom. Nadalje, glasala je za prijedlog proširenja djelovanja Europskog fonda solidarnosti (EUSF) na zdravstvene krize što će omogućiti korištenje sredstava fonda u borbi protiv koronavirusa. Također, Zovko je podržala i prijedlog o privremenoj obustavi europskih pravila o zračnim lukama kojim se postojeća pravila vezana za termine za slijetanje neće primjenjivati od 29. ožujka do 24. listopada ove godine.

Sljedeća plenarna sjednica održat će se ponovno u skraćenom obliku 16. travnja 2020. godine.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.