Željana Zovko

Objavljeno: 17.2.2020.

[NEWSLETTER] Nova metodologija proširenja i obrana Hrvatske u raspravi o migracijama

10-13. veljače 2020.

Zastupnica Željana Zovko imala je aktivan plenarni tjedan u Strasbourgu tijekom kojeg je održala nekoliko govora na važne tekuće i vanjskopolitičke teme. Plenarni tjedan je obilježila rasprava i dva govora Zovko o humanitarnoj situaciji na europskim vanjskim granicama tijekom koje je zajedno s ostalim hrvatskim zastupnicima iz redova pučana branila Republiku Hrvatsku od netočnih optužbi dijela zastupnika u Europskom parlamentu. Tijekom plenarnog zasjedanja, Zovko je kao suizvjestiteljica EPP-a pri Odboru za vanjske poslove za instrument financijske pomoći IPA III, govorila u raspravi o novoj izmijenjenoj metodologiji proširenja te u raspravi o novom Višegodišnjem financijskom okviru. Pored toga, kao aktivna zagovarateljica međureligijskog dijaloga, Zovko je govorila tijekom rasprave o slobodnom trgovinskom sporazumu s Vijetnamom te istaknula kako treba razmišljati o statusu vjerskih manjina, posebice kršćana.

Zovko je kao član i zamjenik koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove vodila pregovore u ime EPP-a za konačan tekst rezolucije o radu djece u rudnicima na Madagaskaru te u govoru snažno osudila dječji rad i stanje u rudnicima. Kao član EPP grupe, sudjelovala u EPP međureligijskom dijalogu, radnoj skupini za Konferenciju o budućnosti Europe te aktivno dogovarala glavne smjernice i položaj EPP grupe ususret plenarnih debata i glasovanja. Prisustvovala je raspravama o mirovnom planu SAD-a za Bliski istok, sigurnosnom stanju u Siriji, novoj strategiji EU-a i Afrike te o prioritetima EU-a za 64. sjednicu Komisije UN-a o statusu žena. Nadalje, sudjelovala u raspravama te potom glasovala o sklapanju slobodnog trgovinskog sporazuma EU-a s Vijetnamom, predloženom mandatu za pregovore s UK, godišnjem izvješću za 2018. godinu o Europskoj središnjoj banci te o sustavu internetske baze za krivotvorene i vjerodostojne isprave (FADO). Kao član Delegacije za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama prisustvovala je razmjeni mišljenja s Benjaminom Angelom, direktorom za oporezivanje i ekonomsku analizu. Pored toga, imenovana je predstavnikom EPP-a u odboru parlamentarne međugrupe za slobodu vjere, vjeroispovijesti i vjerske tolerancije.

Tijekom tjedna davala je izjave zainteresiranim medijima o aktivnostima i prioritetima njezinog rada u Europskom parlamentu. Zovko je dala interview za tjednik Nacional o novoj metodologiji proširenja i izjavu novinskoj agenciji HINA-u o stanju migranata na hrvatskim granicama. Pored toga, dala je izjavu za Hrvatski radio Vukovar i Radio Dalmaciju o prioritetima hrvatskog predsjedanja te komentirala hrvatske prioritete za Višegodišnji financijski okvir za Yammat FM.

Sljedeća plenarna sjednica održat će se od 9. do 12. ožujka 2020. godine.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.