Željana Zovko

Biografija

Željana Zovko je hrvatska političarka s dugogodišnjim iskustvom u vanjskim poslovima i diplomaciji. Zastupnica u Europskom parlamentu je postala 2016. godine. U Europskom parlamentu, Zovko je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i djeluje kao zamjenica koordinatora za vanjske poslove EPP-a. Također je članica Odbora za kulturu i obrazovanje i Pododbora za sigurnost i obranu. Članica je Radnih skupina za zapadni Balkan i za vanjske financijske instrumente, kao i članica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i Izaslanstva za odnose s Europsko-latinoameričkom parlamentarnom skupštinom (EuroLat).

Prije ulaska u Europski parlament, Zovko je imala bogatu diplomatsku karijeru. Bila je veleposlanica u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji i nerezidentna veleposlanica u Maroku, Alžiru, Tunisu, Monaku, Andori i Malti. U to vrijeme bila je i stalna predstavnica pri UNESCO-u, WTO-u, IFAD-u, FAO-u i WFP-u. Zovko je diplomirala francuski jezik na Sveučilištu Sjeverni London.

Zovko je primila brojne nagrade za svoj rad, posebno za doprinos upisu Starog mosta u Mostaru na popis Svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Kralj Juan Carlos I. odlikovao ju je i Velikim križem Reda za vojne zasluge. U lipnju 2020. godine, Zovko je dobila nagradu „Večernjakov pečat“ u kategoriji „Naše gore list“ za aktivan rad i doprinos dobrobiti Bosne i Hercegovine.

8. saziv Europskog parlamenta

Tijekom 8.saziva Europskog parlamenta, Zovko je bila članica Odbora za vanjske poslove, Odbora za razvoj i Pododbora za ljudska prava. Također je bila članica Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom, Izaslanstva u Zajedničkoj parlamentarnoj skupštini Afričko-karipskih zemalja i EU-a te Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za partnerstvo EU-a i Armenije, Odboru za parlamentarnu suradnju EU-a i Azerbajdžana i Parlamentarnom odboru za pridruživanje između EU-a i Gruzije.

 

9. saziv Europskog parlamenta

Željana Zovko je potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a, članica i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom i članica Odbora za kulturu i obrazovanje i Pododbora za sigurnost i obranu. Članica je Izaslanstva za odnose sa SAD-om te Izaslanstva za odnose s Europsko-latinoameričkom parlamentarnom skupštinom (EuroLat). Pored toga je supredsjedateljica skupine zastupnika Europskog parlamenta za zdravlje pluća, a također je članica radnih skupina za zapadni Balkan i za vanjske financijske instrumente te radne skupine EPP-a za međukulturne odnose i međuvjerski dijalog.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.