Željana Zovko

Objavljeno: 6.3.2020.

Odgovor Komisije na pitanje zastupnice Zovko o sredstvima EU-a za Tursku

Bruxelles, 6. ožujka 2020. godine

 

Europska unija pozorno prati sigurnosnu situaciju u kontekstu najnovije turske vojne operacije u i oko sirijskog grada Idliba, koja je dovela do napetosti na svjetskoj diplomatskoj sceni. Zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove, Željana Zovko, sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici sudjeluje u razmjeni mišljenja s Visokim predstavnikom, Josephom Borrellom, o utjecaju ove situacije na poziciju Unije.

Europski je parlament još u studenom 2019. godine, kao odgovor na neočekivane vojne akcije Turske u Sjevernoistočnoj Siriji, donio odluku o smanjenju sredstava koja se dodjeljuju kao financijska potpora Turskoj iz instrumenta IPA II. za 85 mil. EUR. Zovko je tada, kao suizvjestiteljica za IPA fondove, uputila zamolbu Komisiji da pojasni u što će ova sredstava biti utrošena. Prijedlog zastupnice Zovko bio je sredstva preusmjeriti na ostale korisnice instrumenta IPA II., države Zapadnog Balkana, kako bi se povećala vidljivost Europske unije u regiji i poboljšalo upravljanje granicama.

Odgovor Komisije na pitanje zastupnice Zovko stigao je ovaj tjedan. U odgovoru stoji da će se smanjenje sredstava IPA II. razmatrati s ostalim linijama proračuna vezanima za vanjske poslove. Ukupno neto smanjenje u godišnjem proračunu može se iskoristiti za nepredviđene događaje i promjenu  prioriteta u tijeku 2020. godine.

Zovko je pozdravila pravovremeni odgovor Komisije, dodavši da će i dalje pozorno pratiti sigurnosnu situaciju u  Siriji i njen utjecaj na vanjske granice Europe i Zapadnog Balkana.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.