Željana Zovko

Objavljeno: 13.4.2017.
Bruxelles

Razmjena mišljenja na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta s Igorom Crnadkom i Valentinom Inzkom

Na današnjem Vanjskopolitičkom odboru u Europskom parlamentu održana je razmjena gledišta s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom  i Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom UN-a za Bosnu i Hercegovinu.

Tijekom rasprave zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko postavila je pitanje ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku: “Hoće li  presuda Ustavnog suda BiH od prosinca prošle godine, a  koja se tiče pitanja izmjene Izbornog zakona, biti provedena na vrijeme te potiče li sve dionike na provedbu iste?” Zovko je ministra zamolila i za osvrt na nedavno usvojenu rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj su istaknuti problemi poput prethodne spomenute odluke Ustavnog suda o izmjeni Izbornog zakona, promjene Statuta Grada Mostara te osiguranja medijskog pluralizma, tj. osiguranja emitiranja programa na svim službenim jezicima BiH.

U raspravi s Valentinom Inzkom zastupnica Zovko postavila je pitanje o tome što je napravljeno s Izbornim zakonom i što je s  implementacijom odluke Ustavnog suda. Nastavno na njegovo prethodno izlaganje o uspješnom razdoblju BiH u provedbi reformi, poput reforme obrane i obavještajne službe, Zovko je podsjetila da je 2003. godine reforma obrane bila implementirana zahvaljujući činjenici da su Hrvati imali legitimno izabranog člana Predsjedništva koji je bio u mogućnosti implementirati ovu ključnu reformu obrane u Bosni i Hercegovini i uspostaviti Ministarstvo obrane na državnoj razini kao i obavještajne službePodsjetila ga je također da je 2011. godine Platforma uspostavljena u Federaciji zahvaljujući njegovoj odluci.

Zovko je upozorila na krizu koja bi mogla nastati ako ne dođe do promjene Izbornog zakona i da će se 2018. godine u slučaju nedonošenja novog Izbornog zakona kreirati daljnja nestabilnost te će se zvati u pomoć daljnje odluke visokog predstavnika.

„Ovaj balans se mora napraviti ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu državu. Moramo imati legitimne predstavnike u vlasti i zaista Vas pozivam da radite sa svim sudionicima da bi se postigao ovaj kompromis“, dodala je na kraju Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.