Željana Zovko

Objavljeno: 23.5.2019.

RescEU istinski europski odgovor na rastuće izazove katastrofa, zastupnica Zovko aktivno radila na poboljšanju Mehanizma Unije za civilnu zaštitu

Split, 23. svibnja 2019.

Zajednički je uspjeh zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i Komisije da cijela Unija predstojeću protupožarnu sezonu dočeka spremnija nego do sada. Danas  23. svibnja, povjerenik Stylianides zajedno s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem potpisao je  pismo namjere kojim Hrvatska doprinosi projektu rescEU.

Usvajanjem ovog zakonodavnog okvira i Republika Hrvatska je u mogućnosti  svoje znanje i iskustvo i vatrogasnu infrastrukturu staviti na raspolaganje Europskoj komisiji. RescEU je politika koja se temelji na tri temeljna europska načela:  solidarnost, zaštita europskih građana i spašavanje života. Ovo je ujedno i najveći  uspjeh Europske pučke stranke. Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je pridonijela tranzicijskoj floti EU-a.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko bila je aktivno angažirana u radu na poboljšanju Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Bila je izvjestiteljica za Mišljenje Odbora za razvoj, te je aktivno radila na promidžbi novih mjera u Hrvatskoj.  Naglasila je važnost jačanja kapaciteta civilne zaštite na nacionalnoj razini, a da ih dostupni instrumenti na razini Europske unije trebaju nadopunjavati.To je ostvareno tako što je usvojena odredba zastupnice Zovko koja omogućuje stopu sufinanciranja ne veću od 55 posto prihvatljivih troškova za prijevoz za one države članice EU-a koje nisu u mogućnosti sudjelovati u Europskim udruženim kapacitetima za civilnu zaštitu.

U jesen 2017. godine Komisija je odlučila izaći s prijedlogom jačanja civilne zaštite u svjetlu trendova katastrofa, uključujući ekstremne vremenske uvjete. Glavni su ciljevi prijedloga bili poboljšati prevenciju i pripravnost, poboljšati kolektivni kapacitet reakcije na razini Europe i osigurati fleksibilnost i učinkovitost Mehanizma.

 

U ovom videu povjerenik Stylianides izražava zahvalnost za konstruktivan rad  zastupnice Zovko u Europskom parlamentu na Mehanizmu civilne zaštite.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.