Željana Zovko

Objavljeno: 12.4.2017.
Beirut/Bruxelles

U službenoj misiji Libanonu

U službenoj misiji Libanonu boravila sam od 22. do 26. ožujka 2017. godine u sklopu izaslanstva Međureligijskog i Međukulturalnog dijaloga zastupnika Europske pučke stranke.

U izaslanstvu koje je predvodio zastupnik György Hölvényi iz Mađarske bili su i zastupnici Lorenzo Cesa iz Italije, Lars Adaktusson iz Švedske i Teresa Jimenes Becerril Barrio iz Španjolske. Cilj naše misije bila je posjeta Kardinalu Raiju, maronitskom patrijarhu Antiohije, tijekom koje smo dogovorili organizaciju Konferencije u Patrijarhiji s religijskim i političkim predstavnicima s Bliskog istoka.

Tijekom posjete održali smo sastanke s Michelom Aounom, predsjednikom Republike Libanon, Nabihom Berrijem, predsjednikom Parlamenta, Pierreom Bou Assije, ministrom za socijalna pitanja i sudjelovali smo na audijenciji kod Mar Bechara Boutrosa kardinala al-Rahi, maronitskog patrijarha Antiohije.

S predstavnicima različitih religijskih, institucionalnih i političkih vlasti i civilnog društva raspravljali smo o aktualnoj političkoj i religijskoj situaciji, izbjegličkoj krizi i krizi u susjedstvu.

Posjetili smo i sirijski izbjeglički kamp. U Libanonu živi 4 i pol milijuna stanovnika i više od dva milijuna su izbjeglice, od koji je 1,6 milijuna sirijskih izbjeglica koji su morali pobjeći zbog rata u njihovoj domovini.

U odnosu na broj stanovnika Libanon je primio u posljednjem migrantskom valu najviše izbjeglica iz Sirije i trenutačno je zemlja s najvećim brojem izbjeglica po glavi stanovnika što stvara potencijalnu socijalnu prijetnju te izazove za mir i sigurnost u samoj zemlji.

Smatram da je s ovolikim brojem izbjeglica, u zemlji simbolu međureligijskog dogovora, urgentna  veća pozornost međunarodne zajednice za rješenje pitanja izbjeglica kako ne bi poremetili teško stečeni i očuvani mir.

Kroz Međureligijski i Međukulturalni dijalog naša EPP grupa nastavlja suradnju s predstavnicima različitih religija u regiji, potičući međusobno razumijevanje, toleranciju i suradnju.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.