Željana Zovko

Objavljeno: 12.4.2017.
New Delhi

U službenoj posjeti izaslanstva Vanjskopolitičkog odbora Indiji

U posjetu Indiji boravila sam od 22. do 23. veljače 2017. godine u sklopu izaslanstva Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

Posjet Indiji organiziran je s ciljem poticanja dinamičnije parlamentarne dimenzije produbljivanja EU – Indija strateškog partnerstva, i kao osvrt na summit EU – Indija koji je održan 30. ožujka prošle godine.

Izaslanstvo Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta predvodio je predsjedatelj Odbora David McAllister (EPP, Njemačka), a u njemu su bili i Cristian Dan Preda (EPP, Rumunjska), Neena Gill (S&D, UK), Jo Leinen (S&D, Njemačka) i Urmas Paet (ALDE, Estonija).

Tijekom posjeta održali smo sastanke sa Shashijem Tharoorom, predsjednikom Stalnog odbora za vanjske poslove, Ajitom Dovalom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, Arvindom Panagariyem, potpredsjednikom Nacionalnog zavoda za transformaciju Indije, i drugim visokim vladinim i parlamentarnim dužnosnicima, diplomatskim zborom i civilnim društvom.

Razgovarali smo o odnosima Europske unije i Indije, poboljšanju dijaloga vanjske politike o pitanjima globalne i regionalne važnosti, kao što su multilateralna suradnja, regionalna sigurnost, borba protiv terorizma, neširenje oružja za masovno uništenje, cyber-sigurnost, borba protiv piratstva, kao i o pomoći Europske unije na području razvojne politike i promicanja ljudskih prava.

Tijekom susreta naglašena je potreba razvijanja daljnje suradnje Europskog parlamenta i indijskog parlamenta, posebno kroz ovakve međusobne posjete i međuparlamentarne dijaloge.

Zaključci i zapažanja iz misije bit će uključeni u izvješće o političkim odnosima Europske unije s Indijom, koje trenutačno izrađuje izvjestitelj Odbora Cristian Dan Preda.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.