Željana Zovko

Objavljeno: 6.7.2018.

Usvojena preporuka Europskog parlamenta o pregovorima o novom sveobuhvatnom sporazumu između EU-a i Azerbajdžana

Bruxelles, 6. srpnja 2018.

U srijedu, 4. srpnja, na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu usvojena je preporuka Europskog parlamenta o pregovorima o novom sveobuhvatnom sporazumu između Europske unije i Azerbajdžana.

Podsjetimo, zastupnica Zovko je kao stalna izvjestiteljica u sjeni, u ime Europske pučke stranke (EPP), za pitanja Azerbajdžana, aktivno sudjelovala u izradi izvješća Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta o novom sveobuhvatnom sporazumu između EU-a i Azerbajdžana. Novi sveobuhvatni sporazum ima za cilj pojačati suradnju na području energetike, transporta, kulture i robne razmjene.

Isto tako, novi sporazum dat će prednosti interesima EU-a u Azerbajdžanu kao i promicati njezine temeljne vrijednosti – zaštita temeljnih ljudskih prava, pravo na mirno okupljanje, slobode govora i misli i slobode medija.

Zastupnica Zovko je u svojim amandmanima, po pitanju sukoba u Gorskom Karabahu, pozvala da se na temelju iskustava u područjima nedavnih sukoba u jugoistočnoj Europi razmotre najbolje prakse i potaknu dijalog na temu mira i pomirenja među istaknutim kulturnim i vjerskim vođama kako bi se u područjima sukoba smanjile napetosti.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.