Željana Zovko

Objavljeno: 15.6.2017.

Usvojena rezolucija zastupnice Zovko o azerbajdžanskom novinaru Afganu Mukhtarliji

Strasbourg, 15. lipnja 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko se uoči današnje rasprave i glasovanja na plenarnoj sjednici o rezoluciji o slučaju azerbajdžanskog novinara Afgana Mukhtarlija susrela s njegovom suprugom Leylom Mustafeyevom.

Tijekom susreta supruga Leyla Mustafeyeva detaljno je informirala zastupnike prisutne na sastanku o slučaju otmice i izrečenog tromjesečnog pritvora, koji se temelji na sumnjivoj optužnici za njezinog muža, koji je kritički pisao o vlastima u Azerbajdžanu, i pri tome je zatražila podršku zastupnika.

Zastupnica Zovko, koja je autorica rezolucije Europskog parlamenta, je tijekom susreta s Leylom Mustafeyevom naglasila kako je potrebno osigurati djelovanje tihe diplomacije u slučaju azerbajdžanskog novinara Afghana Mukhtarlija, kako bi se on, ali i svi ostali politički zatvorenici oslobodili.

„Smatram kako Azerbajdžan mora ispuniti sve svoje obveze kako bi novi sporazum i partnerstvo s Europskom unijom bili zasnovani na zdravim temeljima i uzajamnom povjerenju. Današnje usvajanje rezolucije o slučaju Afgana Mukhtarlija nema za cilj poslati poruku kako EU namjerava prekinuti vezu i suradnju s Azerbajdžanom već ima za cilj, kao znak potpore, pomoći u pronalaženju rješenja i modela u ostvarivanju transformacije Azerbajdžana u demokratsko, inkluzivno i tolerantno društvo“, zaključila je Zovko u povodu usvajanja rezolucije.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.