Željana Zovko

Objavljeno: 6.12.2018.

Usvojeno Izvješće o BiH za 2018. Prepoznata važnost popune Doma naroda sukladno odluci Ustavnog suda

Bruxelles, 6. prosinca 2018. –  Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojeno je Izvješće Komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. Usvojeno Izvješće poziva na implementaciju ključnih ustavnih, izbornih i političkih reformi s ciljem postizanja napretka u EU integracijama.

U izvješću o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Zovko kojima poziva na donošenje Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda te na formiranje Doma naroda Federacije sukladno odluci Suda,  pozivajući se i na izjave Visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i povjerenika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, koja mora odražavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda. Nadalje, po pitanju problema legitimne zastupljenosti triju konstitutivnih naroda, koji je spomenut i u prethodnim  rezolucijama Europskog parlamenta, Zovko je naglasila važnost implementacije cijelog niza reformi, uključujući izmjenu Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda, kako bi se Bosna i Hercegovina preobrazila u potpuno učinkovitu, uključivu i funkcionalnu državu.

Zovko je u amandmanima također pozvala na donošenje  nastavnih planova i programa koji u potpunosti poštuju kulturnu i jezičnu raznolikost konstitutivnih naroda. Po pitanju nedostatka informiranja na svim službenim jezicima u BiH, zastupnica Zovko je svojim amandmanom pozvala na osiguranje medijskog pluralizma i kulturne raznolikosti.

Naposljetku, zastupnica Zovko je pozvala i na standardizaciju kaznenih zakona za slučajeve ratnih zločina, kao i na zaštitu neovisnosti i digniteta istraživačkih novinara koji se bave slučajevima ratnih zločina koji još nisu podvrgnuti kaznenom progonu.

 

Izvješće je usvojeno s 33 glasa za 7 glasova protiv i 2 suzdržana glasa.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.